Preko šest miliona stanovnika EU izgubilo posao zbog finansijske krize

Ekonomska kriza koja je pogodila Evropu u prethodnih šest godina dovela je do toga da šest miliona ljudi širom kontinenta izgubi posao

2. Apr 2014. | 22:20 | Dino Zoletić
21094

Objavljeno je to u studiji koju su juče prezentovali ministri finansija Evropske Unije.

Nakon šest punih godina recesije čak je četvrtina Grka bez posla, a pogotovo onih mlađih od 25 godina. Studija je na vidjelo iznijela podatak kako je preko 11% radne snage unutar EU izgubilo posao. Sjekira je pala na one najmlađe, pogotovo studente i one koji su tek završili školovanje.

"Evropska Unija je suočena sa velikim socijalnim problemima", navode autori studije. "Siromaštvo se povećalo, a više od šest miliona osoba je ostalo bez posla u periodu od 2008. do 2013. godine.", navodi se.

Identifikovan je široko rasprostranjen disparitet u raspodjeli novca unutar EU. Najveće razlike su uočene između bogatih i siromašnih slojeva društva u Grčkoj, Italiji, Portugalu i Španiji. Dakle, rastući jaz između siromašnih i bogatih u južnim dijelovima Evrope je posebno izražen.

Kao glavnu posljedicu, autori studije ističu dugogodišnju nezaposlenost koja će obuhvatiti sve dijelove EU, a ne samo one koji su trenutno u problemima. Dodali su i to da je zabrinjavajuće što se sve vodeće strukture EU slažu s time da je ovo gorući problem, ali uprkos tome ne gledaju da ga riješe niti ulažu dovoljno sredstava u iznalaženje rješenja za ovaj problem.

Na vrh