Premijer Francuske: Ako se Evropa ne bude zainteresovala za rat, rat će se zainteresovati za Evropu

17. Feb 2018. | 15:20 | NV
edouardphilippe-afp

Premijer Francuske Edouard Philippe založio se danas u Minhenu za “operativni angažman” vojski zemalja Evropske unije (EU), da odbrana ne bi ostala samo “tema razgovora”. “Ukoliko sigurnost Evrope nije praćena znajčajnijim angažmanom zemalja članica (EU), onda je to samo tema razgovora”, rekao je Philippe na godišnjoj međunarodnoj konferenciji o sigurnosti, uz ocijenu da je “Evropa pred zidom”, za šta na nekoliko frontova francuske snage “cijenu plaćaju krvlju”, prenosi Beta.

“Ako se Evropa ne bude zainteresovala za rat, rat će se zainteresovati za Evropu”, rekao je Philippe parafrazirajući Lava Trockog. On je ponovio prijedlog svog predsjednika Emmanuela Macrona o “Evropskoj inicijativi za intervenciju” u kojoj bi bile angažovane vojske zemalja EU.

On je rekao da na početku naredne decenije Evropa treba da ima zajedničke snage, zajednički budžet za odbranu i zajedničku doktrinu.

“Evropsku odbranu nećemo izgraditi novim strukturama, već djelujući zajedno… i to na svim područjima operacija”, rekao je Philippe.

Francuski premijer je rekao da “uprkos Brexitu, računamo na zajednicu interesa koji nas ujedinjuju i bliske veze uspostavljene između naše dvije zemlje će čak i ojačati”.

Kao i francuska ministarka oružanih snaga Florence Parly u petak, i Philippe je potvrdio “aktivnu ulogu” Francuske u NATO, iako Washington strahuje da oživljavanje evropske odbrane oduzima resurse Atlantskom savezu.

“Treba prekinuti sterilne teološke rasprave. Snažan NATO to je Evropa konsolidovane odbrane, odgovorna EU kao adut vojnog saveza kakav je NATO”, rekao je Philippe, prenosi Beta.

Francuska i Njemačka zauzele su se za zajedničku evropsku vojsku, poručivši da odbrana Evrope ne smije ovisiti o SAD. Evropska vojska nije projekat na kojeg Sjedinjene Američke Države gledaju blagonaklono. Isto mišljenje ima i zvanični London.

 

NV / foto AFP

Na vrh