Premijer Novalić na sastanku sa privrednicima u Tuzli

4. Feb 2017. | 23:12 | NV
novalic3

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić prisustvovao  je jučer radnom sastanku Udruženja poslodavaca Tuzlanskog kantona,  prilikom kojeg je razgovarano o problemima, te zakonskim regulativama koje se tiču poslodavaca, kao i efektima provedenih zakonskih rješenja, a domaćin sastanka bila je kompanija Bingo d.o.o. Tuzla.

“Federalna vlada  spremna  je za velika preduzeća, te  da se založi za preduzeća s velikim problemima,  za ono što njima predstavlja problem na federalnom nivou”, izjavio je Novalić u obraćanju medijima, dodavši da su neki od problema s kojima se oni susreću dozvole za okoliš, veze s energetikom…

Istaknuo je da je ključna tema sastanka  sa oko sto privrednika sa područja Tuzlanskog kantona početak rada na zakonu o doprinosima i dohotku.

Pored toga, teme sastanka su sagledavanje efekata  Zakona o finansijskom poslovanju, te Zakona o dobiti, koji su prošli jednu godinu poslovanja, naglasio je Novalić,  dodavši da je važno imati kontakt sa privrednicima.

Upitan da li će Federalna vlada imati sluha za probleme poslodavaca  po pitanju zakonske regulative, Novalić je kazao da Vlada Federacije BiH ima sluha za probleme poslodavaca i da sve zakone koje se tiču poslodavaca donosi usaglašavanjem na Ekonomsko-socijalnom vijeću FBiH.

“Međutim nije samo riječ poslodavaca jedina  koja se mora ugraditi u zakone, mi imamo sindikat, penzionere, sve grupe imaju svoje zahtjeve.  Moramo voditi računa da kroz krojenje zakona koji se tiču poslodavaca, a oni su obično vezani za novac i punjenje budžeta vanbudžetskih fondova, ne smijemo ugroziti vanbudžetske fondove”,  izjavio je Novalić, tvrdeći da to ostavlja mogućnost za nezadovoljstva poslodavaca, jer se ne može radikalnije  krenuti u preinake, koje znače sniženje tih troškova.

Navodi da  su razlog nemogućnosti smanjenja tih troškova i nestabilni fondovi.

Predsjednik Skupštine poslodavaca Tuzlanskog kantona Mensur Alić, ujedno i direktor i vlasnik kompanije Menprom Tuzla rekao je da je organizator sastanka Udruženja poslodavaca TK, te da je to drugi po redu sastanak te vrste.

“Poznato je da su reforme krenule u velikoj mjeri, a želimo svu problematiku koju imamo da iznesemo federalnom premijeru, a i  da čujemo i njegovo izlaganje, da vidimo šta planira u daljnjem radu, kada su u pitanju poslodavci, razni zakoni,  porezi i sl.”, kazao je Alić.

Istaknuo je da je važno da se federalni premijer  odazvao sastanku i da ima razumijevanja prema poslodavcima.

Napomenuo je da je raniji sličan sasatank,  koji je održan sa direktorom Elektroprivrede BiH Bajazitom Jašarevićem urodio dobrim rezultatima, tvrdeći da je došlo do sniženja cijene električne energije, kada su u pitanju poslodavci.

Sastanku su osim privrednika i federalnog premijera Fadila Novalića prisustvovali i predstavnici lokalne izvršne vlasti.

 

NV / Fena

Na vrh