Premijer Slovenije Miro Cerar podnio ostavku

15. Mar 2018. | 11:07 | NV
cerar(1)

Premijer Slovenije Miro Cerar podnio je ostavku. Njegova ostavka iznenadila je cijelu Sloveniju, jer Cerar ranije nijednom nije nagovijestio da bi moglo doći do ovakve situacije.

Predsednik Socijaldemokrata Dejan Židan i ministar poljoprivrede kazao je ako je iznenađen Cerarovom ostavkom, jer ministri na sastanku prije Cerarove ostavke nisu uopšte bili obaviješteni o tome.

“Slovenačka vlada će od sada do izbora morati da završti mandat sa smanjenim ovlaštenjima, a morat će dosta da radi kako bi se riješili nagomilani problemi”, kazao je Židan.

S druge strane, opozicija se ponaša kao da nije iznenađena. Predsjednik Slovenačke demokratske stranke Janez Janša rekao je da su “događaji nagovještavali da niti ovaj put u Sloveniji nećemo imati normalne izbore i da će biti pokušaja da se skrati mandat Cerarovoj lijevoj koaliciji, kako bi se izazvalo što više haosa.”

Premijer Slovenije trebalo bi danas da o svojoj ostavci zvanično obavijestiti predsjednika Boruta Pahora, javljaju slovenački mediji.

 

NV / NAP

Na vrh