Premijere dječije predstave „Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca“

4. Apr 2017. | 17:11 | NV
baner web mali

U subotu, 15. aprila 2017. u 13,00 sati, u foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo premijerno će biti izvedena  predstava za djecu „Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca“. Reditelj prestave Riad Ljutović potpisuje i likovna rješenja i izbor muzike. Dramatizaciju je uradila Džejna Avdić, (prema motivima priča „Čudovište iz pozorišta“ Rijada Ljutovića i „Lutkar i njegova djeca“ Fahrudina Kučuka).

U predstavi igraju: Amina Begović (Čudovište, Pajac), Armin Omerović (Maro, Tane), Mona Muratović (Dramatika, Mačak u čizmama, Brižna), Zulejha Kečo (Balerina, Vila čarobnica) i Ileš Bečei (Operko, Miran).

U raskošnom prostoru foajea NPS gdje će predstava biti izvedena, glumci i operni pjevač će svojom sjajnom igrom, plesom i pjevanjem predstaviti neobičnu i maštovitu  priču u kojoj je Čudovište  otjeralo kulturu iz pozorišta jer želi da vlada i isprazni teatar. Operko, Balerina i Dramatika uz pomoć majstora Mare vraćaju kulturu u pozorište. Sretnim raspletom, Čudovište postaje zaštitnik pozorišta i u slavu povratka kulture u pozorište glumci djeci pričaju priču „Lutkar i njegova djeca“.

Predstava ima za cilj da djeci i mladima približi pozorišnu umjetnost  i educira ih u oblastima opere, drame, baleta i lutkarstva, kao i da im objasni osnovna obilježja ovih vrsta umjetnosti.

Predstava je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta i udruženja „Fani“.

 

NV

Na vrh