Preminuo maestro Esad Arnautalić, jedan od osnivača sarajevske pop-rock škole

5. Dec 2016. | 15:21 | NV
Esad_Arnautalic_04122016

Vrsni kompozitor, aranžer, muzičar, dirigent te član AMUS-a, maestro Esad Arnautalić, preminuo je sinoć u Sarajevu u 77. godini života.

Jedan je od osnivača sarajevske rock scene, zbog čega je bio veoma cijenjen u muzičkim krugovima kako bosanskohercegovačke, ex-jugoslovenske muzičke scene. Bio je osnivač i član pop-rok grupe Indexi.

U karijeri koja je trajala preko 50 godina ostavio je neizbrisiv trag u našoj muzici: tvorac je festivala `Vaš šlager sezone`, inicijator formiranja Muzičke produkcije Radio Sarajeva 1962. godine, potpisnik stotinama šlagera za odrasle ali i djecu, te autor velikih muzičkih djela za pozorište, film i televizijske serije (“Miris dunja”, “Ovo malo duše”, “Azra”, “Savršeni krug”), dirigovao je na tri takmičenja za pjesmu Evrovizije, a 2007. godine dobio je muzičku nagradu “Davorin” za životno djelo.

Autor je brojnih vrhunskih kompozicija i aranžmana, koji su vremenom postali evergreeni domaće muzike: “Bila je tako lijepa”, “Pružam ruke”, “Liza”, “Takav je život”, “Kud plovi ovaj brod”, “Sve je bilo muzika”, “Djeca su vojska najjača” i brojnih drugih.

Sa bratom Ismetom i rediteljem Ademirom Kenovićem 1986. godine stvorio je zanimljiv televizijski projekat, “Muzika raspoloženja” koji je okupio vrhunske domaće muzičare i koji je kasniej doživio i svoje diskografsko izdanje.

U septembru ove godine u sarajevskom naselju Dobrinja, na Trgu branilaca Dobrinje postavljena je i klupa koja je posvećena ovom velikom maestru.

Bio je dugogodišnji član AMUS-a. Aktivno je učestvovao u radu naše asocijacije a sve s ciljem što boljeg statusa autora muzike iz cijele Bosne i Hercegovine.

Sahrana ovog vrhunskog stvaraoca i umjetnika biće održana u srijedu na sarajevskom groblju Bare.

 

NV

 

Na vrh