Presuda za nadu djece Konjević Polja: Spremni smo vratiti se u škole, samo implementirajte presudu

17. Nov 2017. | 20:52 | NV
nedim ademovic2

Pravna bitka roditelja i djece iz Konjević Polja započela je 5. septembra 2013. godine. Tužitelji su tvrdili da su žrtve diskriminacije na etničkoj i jezičkoj osnovi, na način da je bošnjačkoj djeci iz Konjević Polja uskraćeno pravo na obrazovanje na maternjem bosanskom jeziku.

Sud je četiri i po godine kasnije presudio, doduše prvostepeno, ali ipak značajno – djeca u Konjević Polju imaju pravo da nastavu izučavaju na bosanskom jeziku. Osnovni sud u Srebrenici u potpunosti je uvažio tužbeni zahtjev roditelja djece bošnjačke nacionalnosti.

Advokat Nedim Ademović kazao je da je ovo samo jedan od postupaka koji se vodi, a tiče za zabrane diskriminacije i prava na obrazovanje na etničkoj osnovi.

“Mi smo prije četiri godine pokrenuli postupak, tek sada smo dobili presudu. Nije normalno da traje četiri godine, a tema, iako je pravno pitanje, u raljama je politike, što je pitanje koncepta obrazovanja u cijeloj BiH – političko, a ne pravno pitanje. Mi smo sretni što smo dobili presudu koja je odraz međunarodnih standarda, ustavnih standarda. Sud je napisao dobru presudu, koja se treba izučavati. Sva djeca i roditelji u cijeloj BiH, bez obzira na teritoriju gdje predstavljaju manjinu imaju pravo na obrazovanje na maternjem jeziku. Imaju pravo da se služe udžbenicima na maternjem jeziku, i da se latinično i ćirilično pismo podjednako koriste”, kaže Ademović.

On je ocijenio da je presuda perfektno napisana, preuzeti su međunarodni standardi u jednom pluralnom društvu.

“Ti zakoni se ne poštuju kada je u pitanju izvršna vlast. Organi javne vlasti, ministarstva obrazovanja i kulture, škole, svojim praksama ne poštuju zakone ove države i uvode diskriminacijske prakse”, kazao je Ademović.

Senad Muminović, član Savjeta roditelja djece iz Konjević Polja je kazao da je ova presuda mali početak – ali značajan za povratnike u RS. On je istakao da njihovih 120 djece i dalje u Novoj Kasabi u Edukacijskom centru uče bosanski jezik po planu i programu iz Kantona Sarajevo, ali da su spremni sutra krenuti u zvaničnu školu ako se presuda provede.

“Iste probleme imaju i drugi povratnici, mi se nadamo da će ovu presudu implementirati. Presretni smo presudom, nismo očekivali da će biti od riječi do riječi, kako smo predložili”, naveo je Muminović.

 

NV / NAP

Na vrh