Priča o presudnim godinama

3. Jan 2018. | 07:59 | NV
Zvizdic-Trst-12-07-17-004

“Ova 2018. će biti ključna godina, kako bi se evropski put konsolidirao i učinio nepovratnim. To bi bio važan rezultat ne samo za regiju, već za cijelu Evropu“, Federica Mogherini žena koja je uradila ogroman posao da lidere zapadnog Balkana izvede na evropski put.

Bugarska je preuzela šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom. Jedan od prioriteta joj je jačanje evropske perspektive zapadnog Balkana.

“Ovo će biti jedna od presudnih godina za Srbiju”, rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, čestitajući građanima Novu 2018. godinu.

“Naredna godina bit će presudna za evroatlantsku inicijativu”, rekao je prije 2018. predsjednik Republike Kosovo.

O presudnim pojavama Andrej Plenković, premier Hrvatske, imao je uoči ove godine neka planetarna zapažanja: “Uloga medija je presudna za demokraciju suvremenog svijeta”, rekao je.

Što se tiče Bosne i Hercegovine i njenih susjeda, 2017. je bila presudna godina u Haškom tribunalu. U ime budućnosti, presuđeno je režimima i zločincima.

I po planetarnom horoskopu je 2018. presudna godina. Dobro bi bilo da imamo neki međunarodni politički horoskop. Da gatamo o onome što nas čeka.

I za godine prije se govorilo da su presudne. I za 2017. se govorilo da će biti presudna i da je čovječanstvo pred prekretnicom. Ali, za zapadni Balkan nema relaksacije odnosa, nema ozbiljnih pomaka naprijed. Sve je remi. Sve neriješeno već godinama. Evropa je jednako udaljena. Vladaju jedni te isti. Ili, bolje reći jedni te isti nasljednici onih jednih te istih primitivnih politika.

Zašto se sad požurilo sa presudnom godinom? Jedino što nagovještava presudnu godinu su izbori koji će se održati u Srbiji, BiH, ali i drugdje. Na birališta će u Italiji, Sloveniji, Mađarskoj, Njemačkoj, Rusiji, SAD… Svijet će u ovoj godini obilježiti sto godina završetka Prvog svjetskog rata. Započet je atentatom kao strašnom zavjerom velikih sila u Sarajevu. Jedino građani BiH mogu svojim glasovima konačno izreći presudu za budućnost. U Makedoniji je krenulo sa odbacivanjem primitivizma. Ako padne jedna primitivna vlast, popadat će sve. I onda ćemo jedni drugima čestitati novo doba, piše NAP.

 

NV / NAP

Na vrh