“Prijatelji Sirije”: Nećemo pomoći obnovu Sirije

19. Sep 2017. | 10:22 | NV
boris_johnson

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i druge države koje su protiv Bashara al-Assada neće pomagati u rekonstrukciji Sirije, izjavio je britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson, piše Reuters.

Grupa “Prijatelji Sirije”, koju čine uglavnom države Zapada i arapske zaljevske države, održala je sastanak u New Yorku na marginama zasjedanja Ujedinjenih nacija, nastavlja Reuters.

“Mi vjerujemo da je jedini način da se pokrene politički proces i da se jasno stavi doznanja Irancima, Rusima i Assadovom režimu da mi, kao grupa sa sličnim stajalištima, nećemo podržati rekonstrukciju Sirije sve dok ne postoji takav politički proces u skladu sa Rezolucijom 2254, a to znači tranzicija od Assada”, rekao je Johnson.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad je ranije nekoliko puta rekao da u obnovi Sirije glavno mjesto će zauzeti Rusija, Iran i Kina te da zemljama Evropske unije to neće biti dozvoljeno jer su “podržavale terorizam” u Siriji.

Krajem protekle sedmice sirijski mediji su prenijeli da su prvi ruski cargo brodovi sa građevinskim materijalom pristigli u Siriju.

Sirija, koja ulazi u sedmu godinu rata, u velikoj mjeri je devastirana i za obnove te države u različitim segmentima trebaće milijarde dolara.

 

NV

Na vrh