Prijedor: Još nije razmatrana peticija za spomenik ubijenoj djeci

Vršilac dužnosti predsjednika Udruženja logoraša „Prijedor 92“ Mirsad Duratović upozorio je da ni nakon godinu od podnošenja peticije, roditelji ubijene prijedorske djece nisu dobili odgovor gradskih vlasti povodom zahtjeva da se u centru Prijedora podigne spomen-obilježje za ubijenu djecu

4. Nov 2015. | 13:23 | S.K
49356

Duratović je ovo pitanje postavio na današnjoj sjednici Skupštine Grada Prijedora, uime grupe građana, podsjetivši da je peticiju za spomen-obilježje za 102 djece koja su stradala u proteklom ratu u Prijeodoru, potpisalo 1.175 građana Prijedora.

Ukazao je da je Skupština grada Prijedora bila dužna da u roku od 60 dana od prijema zahtjeva obavili raspravu i dostavi podnosiocu inicijative odgovor.

“Prošlo je gotovo 12 mjeseci, a građani još nisu dobili odgovor”, upozorio je Duratović koji je i odbornik u prijedorskom parlamentu.

Predstavnici lokalne vlasti su obećali da će ovo pitanje uskoro biti razmatrano.

Inicijativa za izgradnju spomen-obilježja ubijenoj djeci Prijedora zvanično je dostavljena prijedorskom parlamentu 25.novembra 2014.godine.

Predstavnik roditelja ubijene djece Prijedora Fikret Bačić kazao je tada da su djeca ubijena tokom tzv.akcije „čišćenja“.

“Nijedno dijete nije ubijeno u logoru, već ispred kuća i naselja gdje su vojnici vršili "čišćenje" i protjerivanje građana bošnjačke nacionalnosti”, rekao je Bačić.

Na spomeniku, koji bi bio podignut u užem gradskom jezgru, pojasnio je tada, treba da stoje imena i godišta ubijene djece, među kojima ima i beba.

(Agencija FENA)

Na vrh