Prijem povodom 10. godišnjice pristupanja deset zemalja Evropskoj Uniji

Povodom 10. godišnjice pristupanja u Evropsku uniju, Češka Republika, Mađarska, Poljska, Slovačka i Slovenija organizirale su večeras u Sarajevu prigodan prijem kojem su prisustvovale brojne zvanice

7. May 2014. | 20:02 | D.Z
22629

Okupljenima se obratio šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen koji je kazao da je posljednja dekada započela s teškom ekonomskom krizom, ali EU je odgovorila solidarnošću i nastavkom bliže saradnje da bi se održao ekonomski rast.

Ocijenio je da je proširenje EU i dalje najbolje sredstvo za jačanje mira, prosperiteta i sigurnosti u Evropi, dodajući da je sada izazov ostati fokusiran na obavezama, načelima i vrijednostima EU.

"Zato je fokus EU 2014. na jačanju ekonomskog upravljanja i institucionalnih kapaciteta, ali i demokratskih institucija i javne uprave, pogotovo u Bosni i Hercegovini, za dobrobit šire javnosti", kazao je Sorensen.

Najavio je da će EU i dalje nastojati osigurati da zemlje koje teže ka članstvu u EU nastave sa reformama, tako da, kada uđu u Uniju, budu u mogućnosti odgovoriti izazovima.

"U BiH je vrlo jasno da je to ono što građani ove zemlje žele i mi smo uvjereni da će proces proširenja pomoći da ostvare svoje težnje. Oni žele da žive i rade u zemlji koja funkcionira ispravno, žele dobro upravljanje, pravičnosti i vladavinu prava, radna mjesta i veći prosperitet", istaknuo je Sorensen.

Na kraju je kazao da izabrani zvaničnici i politički lideri trebaju odgovoriti pozitivno na glas svojih građana i uzeti jasno ponudu Evropske unije, najavljujući da će se zajednički raditi na ekonomskoj reformi za dobrobit ljudi u BiH, ali i zbog ubrzanja puta BiH ka EU.

Brojne zvanice pozdravio je i ambasador Republike Mađarske u BiH Jozsef Pandur uime pet zemalja domaćina kazavši da su prije deset godina nakon dugih godina Baltičke države i države srednje Evrope ponovno postale jednake članice evropske porodice i za milione njihovih državljana otvorila se prilika za boljim životom.

Napomenuo je da put koji je vodio do priključenja nije bio lagan te da su se vrlo često trebale donijeti iznimno teške odluke u interesu odgovaranja pravilima kluba i iskorištavanja novo otvorenih prilika.

"Deset godina nije historija, ali je dovoljan period da možemo izjaviti da je članstva u EU pozitivno. Slobodno kretanje roba, osoba, kapitala i usluga povećalo je našu privrednu konkurentnost. Zajedničke vrijednosti – demokracija, sloboda i zakonski red postali su vodeći principi naših pravosudnih sistema", kazao je ambasador.

Istaknuo je da države srednje Evrope konzistentno podržavaju i zagovaraju dalje proširenje Evropske unije, izražavajući uvjerenje da Evropa ne može biti potpuna bez država zapadnog Balkana, uključujući i BiH.

"Smatramo da je integracija BiH u Uniju njen isključivi zalog za suverenitet, integritet, razvoj i modernizaciju. Spremni smo pružiti potrebnu pomoć za ponovno uspješno pokretanje i provođenje integracijskog procesa. Želimo da politička elita BiH kao i njeni građani što prije prihvate važne izazove priključenja kako bi država što prije postala punopravna članica evropske porodice", zaključio je ambasador Republike Mađarske u Bosni i Hercegovini Jozsef Pandur.

Češka, Mađarska, Poljska, Slovačka i Slovenija, uz Estoniju, Latviju, Litvaniju, Maltu i Kipar 1. maja 2014. godine su proslavili desetu godišnjicu pridruženja Evropskoj uniji.

Ulazak ovih deset država u EU je predstavljalo najveće dotadašnje proširenje Evropske unije, a broj članica povećan je na 25.


(Agencije)

Na vrh