Prijem povodom Nacionalnog dana Saudijske Arabije: Neka BiH bude mjesto na kojem se susreću Istok i Zapad

22. Sep 2017. | 22:52 | NV
dan1

Kraljevinu Saudijsku Arabiju i Bosnu i Hercegovinu povezuju vrlo čvrste veze, izjavio je ambasador Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdullah Moeminah večeras na prijemu u Hotelu Hills u Sarajevu koji je organiziran povodom obilježavanja 87. godišnjice državnosti Kraljevine Saudijske Arabije, podsjećajući da je njegova zemlja bila među prvima koje su podržale nezavisnost BiH, suverenitet i stabilnost, uvažavajući njen identitet koji se ogleda u multietičnosti i multikonfesionalnosti, prenosi INS.

Svečanosti je prisustvovao i reisu-l-ulema IZBiH dr. Husein ef. Kavazović, šejh dr. Abdurahman el-Gannam, zamjenik ministra za islamska pitanja, vakuf, davu i uputu Kraljevine Saudijske Arabije, šejh Ibrahim ez-Zejd, savjetnik ministra, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Safet Softić, predstavnici javnog, kulturnog i društvenog života, te diplomatskog kora u BiH.

 

Bilateralni odnosi

Ambasador Moeminah je istakao kako Kraljevina Saudijska Arabija nije štedjela napore kako bi podržala suverenitet i odbranila integritet BiH.

“Bilateralni odnosi dvije zemlje su sve jači“, dodao je ambasador, te podvukao kako su u fazi priprema potpisi novih sporazuma u skladu s interesima dvije države i naroda.

Podsjetio je da je u toku niz aktivnosti s ciljem povezivanja kultura dvije zemlje, a posebno je podsjetio na ulogu Kulturnog centra „Kralj Fahd“.

Naglasio je i opredijeljenost Kraljevine Saudijske Arabije u borbi protiv terorizma, podsjećajući na formiranje antiterorističke koalicije koju je podržala u BiH. Protiv terorizma, kazao je, ne može se boriti samo vojno već i ideološki, medijski…

Nadalje, istaknuto je kako Kraljevini Saudijskoj Arabiji čini čast da svake godine može ugostiti brojne bosanske hadžije. Na kraju je ambasador Kraljevine Saudijske Arabije naglasio i da vizija 20-30 potvrđuje da se ta zemlja kreće ka boljim obzorima razvoja.

 

Podrška Srebrenici

Reis Kavazović se zahvalio Kraljevini Saudijskoj Arabiji na podršci koju je pružala i pruža našoj domovini.

“Naročito smo zahvalni na podršci koju pružate Srebrenici i svim njezinim građanima, bez obzira na nacionalnost. Preživjele žrtve genocida zaslužuju posebnu pažnju tokom čitave godine i ne samo na dan dženaze u Potočarima“, rekao je reis Kavazović, prenosi INS.

Dodao je kako donacije koje Saudijska Arabija ulaže u obrazovni sistem BiH jesu najbolja investicija za našu bolju budućnost.

“Nadamo se da će uspješna realizacija izgradnje univerzitetske biblioteke biti samo jedan od tih projekata i da će ih biti i više“, dodao je.

Također, kazao je i da je ove godine BiH posjetio značajan broj turista iz Saudijske Arabije koji su imali priliku upoznati se sa ljepotama naše domovine i sa gostoprimstvom naših ljudi.

“Saudijci su svugdje u svijetu rado viđeni turisti i investitori. Nadam se da će naša država uraditi više kako bi se olakšao dolazak turista i kako bi se stvorila povoljnija klima za investiranje“, naglasio je poglavar IZBiH.

 

Narod Istoka i Zapada

On je poručio da „mi Bošnjaci sebe doživljavamo kao narod koji je most između Istoka i Zapada“.

“Mi smo evrpski narod koji svoju duhovnost crpio iz islamskog civilizacijskog kruga. Pravedna borba ovog naroda za očuvanje multietničkog i multireligijskog karatkera bosanskog društva i države je ujedinila podjednako i naše prijatelje na Istoku i Zapadu. Također, ni oko jednog pitanja kao oko nastojanja da se Bošnjaci zaštite od genocida muslimanski svijet nije bio tako ujedinjen“, poručio je Kavazović.

Danas,  dodao je, ne samo muslimanskom svijetu nego čitavom čovječanstvu treba više vjere u naše jedinstvo u humanizmu i univerzalnim vrijednositma.

“Devedesetih godina smo tvrdili da je zlo podivljalih nacionalizama koji raspiruju podjele među ljudima treba poraziti ili će se proširiti svijetom. Mnogi tada nisu shvatili. Bosna je imala taj usud da se preko nje prelamaju svjetske krize. Ovdje je počeo Prvi svjetski rat. Zato bismo mi željeli vidjeti kako Bosna postaje paradigma nekih novih odnosa u svijetu. Odnosa koji neće počivati na podjelama nego na razumijevanju i saradnji… Na nama je da pravimo male korake ka tom boljem svijetu za  buduće generacije. Neka BiH bude mjesto na kojem se susreću Istok i Zapad, a ne mjesto njihovih sukobljavanja“, zaključio je reis Kavazović, prenosi INS.

 

NV / INS

Na vrh