Prikazan film ‘Oslobođenje Skoplja’ reditelja Radeta i Danila Šerbedžije

Film "Oslobođenje Skoplja" stvaran pod rediteljskom palicom Radeta i Danila Šerbedžije prikazan je danas u multipkeksu Cinema City, nakon što je pretpremijeru zabilježio drugog dana 22. Sarajevo Film Festivala

17. Aug 2016. | 22:00 | Dž.A.
rade-and-danilo

Ovo istinski dojmljivo ostvarenje radnju smješta u vrijeme Drugog svjetkog rata u Skoplje, prateći priču jedne nekada dobrostojeće porodice koja je iznjedrila dva partizana – muževe dviju sestara Gjorgea i Dušana, njihovu djecu i majku. Dolazak Njemaca u taj makedonski grad donosi patnju i smrt, odvođenje partizana i ilegalaca u zatvore, njihovo premlaćivanje te sveopštu glad.

Rat, kao i svaki drugi, ostavio je iza sebe krvav trag koji se neizbježno uvukao i u ovu porodicu – jedan od muževa Gjorge ostaje djelimično invalid nakon što su ga SS-ovci premlatili u zatvoru, nakon čega se odaje alkoholu. Jedna od sestara Lica, nakon što počinje raditi kod jednog njemačkog oficira kako bi zaradila barem nešto novca za opstanak, vremenom se s njim upušta u aferu te dolazi na zao glas u gradu. To utiče i na njenog sina kojeg prozivajući ga za majku stavljaju u neprilične situacije.

Dalja radnja filma pokazuje i povlačenje njemačkih trupa iz Skoplja, pobjedonosni ulazak partizana u grad, te sveopšte narodno slavlje. No, u porodici koja je u fokusu priče radosti u potpunosti nema – jedan od muževa se vraća s fronta već informisan o ženinoj aferi.

Fokus filma stavljen je na dječaka Zorana, Dušanovog i Licinog sina, prateći dijelom stampedo rata kroz njegove, dječije oči. Isprepletene su tu i njegove emocije prema jevrejskoj djevojčici koju na početku zajedno sa njenom porodicom deportuju u neki od konc-logora.

Iznimno upečatljivi segment filma su muzika i fotografija, koja dopunjava radnju bojeći je u potpunosti emocijama i cjelovitim doživljajem realnosti, ali i sna.

“Oslobođenje Skoplja” priča je zapravo o ljudskosti i časti, koji se na djelu mjere u najtežim vremenima, ljubavi i mržnji, prijateljstvu i porodici koja u konačnici ipak odolijeva svim udarima iz vana.

Među brojnom glumačkom postavom su Rade Šerbedžija, David Todosovski, Mikko Nousiainen, Lucija Šerbedžija, Silvija Stojanovska, Nebojša Glogovac te Petar Mirčevski.

 

(FENA)

Na vrh