Prlić: Ima li stari Jugosloven Čović izračun koliko je bijelaca glasalo za Obamu?

7. Feb 2018. | 15:35 | NV
prlic(14)

Potpredsjednica SDP BiH Lana Prlić reagovala je na izjavu predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, koji je jučer u Zagrebu kazao da građanska država ujedno znači islamska država.

“Građanska država ne znači nužno unitarnu državu. SDP se zalaže za građansku državu koja će biti decentralizovana, ali ne na osnovu etničkih podjela. Građanske vrijednosti su zapravo evropske vrijednosti i mi smo zapravo nosioci takvih vrijednosti”, kazala je Lana Prlić za novinsku agenciju Patria.

Ona dodaje kako je krajnje vrijeme da se ljude prestane dijeliti po nacionalnoj osnovi.

“Moramo prestati dijeliti ljude na osnovu njihovog imena i etničke pripadnosti. Nadam se da će i u BiH jednog dana se moći svaka osoba kandidovati za svaku poziciju, kao što je to slučaj u Hrvatskoj i drugim zemljama EU.”

Potpredsjednica SDP-a smatra da svaki građanin ima pravo da glasa za bilo kojeg kandidata bez obzira na njegovu nacionalnu pripadnost.

“Baš me zanima ima li stari Jugosloven Čović izračun koliko je bijelaca glasalo za Obamu, ili koliko je Francuza alžirskog porijekla glasalo za Macrona”, zaključila je Lana Prlić.

 

NV / NAP

Na vrh