Procurio izvještaj britanaske vlade i uzbrukao raspravu oko Brexita

30. Jan 2018. | 23:03 | NV
Brexit, ilustracija

Procurijeli izvještaj s tmurnim ekonomskim prognozama za Veliku Britaniju rasplamsao je raspravu oko izlaska zemlje iz Evropske unije.

Pristalice Brexita su danas ocijenile da je objavljivanje dokumenta pokušaj da se omete izlazak iz EU, dok su proevropski poslanici optužili Vladu da krije loše vijesti.

U procjeni napravljenoj za vladu, koja je objavljena na sajtu BuzzFeed, navodi se da će Velikoj Britaniji u svakom slučaju biti lošije poslije Brexita, bez obzira na sporazum o trgovini koji postigne s Unijom.

Navodi se da bi sa sporazumom o slobodnoj trgovini, u narednih 15 godina rast bio pet posto niži nego po sadašnjim prognozama. U slučaju da nema dogovora, rast bi bio osam posto niži, a u slučaju da Velika Britanija ostane na jedinstvenom tržištu EU, pad bi bio dva posto.

Državni sekretar u ministarstvu za Brexit Steve Baker je rekao da je objavljeni dokument na BuzzFeedu “selektivna interpretacija preliminarne analize”.

“To je pokušaj da se podrije naš izlazak iz EU”, rekao je on.

U napetoj debati u donjem domu parlamenta Baker je rekao da su se prethodna predviđanja o strmoglavom padu privrede poslije referenduma 2016. godine, zasad, pokazala kao pogrešna.

Proevropski poslanici su optužili vladu za zataškavanje i tražili objavljivanje svih internih dokumenta s procjenama Brexita na privredu.

“Manjak transparentnosti nije u nacionalnom interesu”, rekla je laburistkinja Hillary Ben.

Baker je rekao da Vlada neće objaviti svoje analize dok traju pregovori s EU, zato što bi to “sigurno ugrozilo nacionalni interes”.

Velika Britanija treba da izađe iz EU u martu 2019. godine, ali još nisu počeli pregovori Londona i Brisela o budućim trgovinskim odnosima. Vlada Velike Britanije navodi da želi “bliske i specijalne” trgovinske odnose s EU.

Gornji dom parlamenta je danas počeo da razmatra prijedlog zakona o izlasku iz EU, ključni zakon koji treba da prenese hiljade zakona EU u britansko zakonodavstvo kada zemlja izađe iz Unije. Bez toga Velika Britanija bi imala veliku prazninu u svojim zakonima.

Većina poslanika gornjeg doma se protivi Brexitu i pokušaće da napravi velike izmjene u zakonu.

 

NV / Beta

Na vrh