Prof. dr. sc. Marinko Pejić o važnosti 1. marta

28. Feb 2017. | 16:09 | NV
a

Povodom Dana nezavisnosti BiH saopćenjem za javnost se oglasio predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH (HNV BiH) prof. dr. sc. Marinko Pejić. U saopćenju za javnost predsjednika HNV BiH navodi se sljedeće:

Vlada Republike BiH prije 25 godina je organizirala referendum o neovisnosti, suverenosti i cjelovitosti BiH, na kojem je neovisnost izglasana s 63,35 posto glasova od ukupnog broja glasača. Na potpuno legitimnom referendumu, provedenom temeljem demokratski izražene volje većine stanovnika BiH,  Hrvati su, kao konstitutivan (ustavan) narod, masovno glasovali za neovisnost, suverenost i cjelovitost BiH.

Ono što današnji hrvatski politički predstavnici u BiH često, svjesno ili nesvjesno, prešućuju jest da je na samom početku Hrvatski nacionalni pokret u BiH, koji su predvodili Stjepan Kljuić, Ivan Markešić, Damjan Vlašić, Jerko Doko, Jure Pelivan, Milivoj Gagro i drugi, politički bio usmjeren na jačanje državnosti Bosne i Hercegovine i rješavanje hrvatskog pitanja kroz bosanskohercegovačko državno pitanje. Tvorac referendumskog pitanja bio je ugledni mostarski odvjetnik,  zastupnik u Skuštini RBiH i član HNV BiH  Damjan Vlašić.

Hrvatski intelektualci iz Sarajeva imali su stajalište da hrvatska nacija jest njihova matična nacija, ali im Republika Hrvatska nije matična ni rezervna domovina. Matična (i jedina) domovina im je Bosna i Hercegovina i otud je razumljivo da su intelektualci Hrvati u Sarajevu, na samom početku trgovine o BiH, potpisali peticiju u kojoj se traži priznanje BiH i odustajanje od bilo kakvih podjela na etničkom principu“, izjavio je predsjednik HNV BiH prof. dr. sc. Marinko Pejić.

 

NV

Na vrh