Programski skup SDA u Zetri

24. Mar 2018. | 16:33 | NV
sda zetra 4 foto patria

Stranka demokratske akcije (SDA) održava danas programski skup u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu.

Tokom svog obraćanja predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da je to najveći skup stranke u njenom postojanju.

“Ovo je faktički neka vrsta sabora SDA”, rekao je Izetbegović, dodajući da slike iz Zetre najbolje šalju poruku o SDA. U Sarajevo su doputovali članovi te partije sa svih nivoa vlasti, iz cijele zemlje.

Izetbegović je rekao da su neki pokušavali da od SDA preuzmu vodeću ulogu. To im je, rekao je, za rukom pošlo u dva navrata, ali “nisu uspjeli napraviti ništa za to vrijeme.”

“Da Bog da ni to nisu uradili jer su pravili greške koje smo mi morali popravljati”, rekao je Izetbegović. On je istakao da je SDA jedina snaga koja je uvijek donosila napredak, uprkos svemu. Mi jesmo, rekao je, najjača karika, “ali jedna od pet unutar vladajuće koalicije i zato napredak ne može ići brže”.

Izetbegović smatra da se BiH danas nalazi na historijskoj raskrsnici. Jedan od puteva koji se nudi BiH je EU perspektiva, a drugi, rekao je Izetbegović, je stranputica i slijepa ulica.

“Sve je više faktora koji nas pokušavaju odvući prema tom ćorsokaku. Zagovaraju se nove unitarne podjele BiH, Bošnjaci se optužuju za ekstremizam”, rekao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, predsjednik RS-a Milorad Dodik je postao glavni remetilački faktor ne samo u BiH, nego u regiji. Ukoliko se Dodika ne zaustavi, poručio je Izetbegović, to će biti problem ne samo za BiH, nego za regiju i za EU.

“Dodik vodi srpski narod u pogrešnom smjeru, na kraju će se ispostaviti da je najviše štete donio bosanskim Srbima”, rekao je Izetbegović, dodajući da ipak ne treba podcijeniti sile koje ovakva politika može privući.

“Zato nećemo šutjeti, govorit ćemo jasno, glasno i odlučno. Odlučno ćemo se suprotstaviti svakoj vrsti nasrtaja na BiH. Svi koji krenu u takve avanture snosit će odgovornost za ono što će se u tom slučaju neminovno desiti”, rekao je predsjednik SDA, dodajući da su BiH pokušali podijeliti i devedesetih ali da se to nije desilo.

Izetbegović od Srbije i Hrvatske očekuje da nedoprinosne tenzijama u BiH. Predsjednik SDA optužio je stranke ljevice da ne mogu ništa SNSD-u i HDZ-u, te da zbog stoga vrše pritisak na SDA.

Predsjedavaći Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer FBiH Fadil Novalić prezentirat će danas rezultate rada svojih vlada. Rukovodstvo stranke zauzet će i stavove na koji način će SDA dalje provoditi svoje političke ciljeve, piše Patria.

sda zetra 3 foto patria

NV / NAP

Na vrh