Proizvođačima električne energije iz RS neprihvatljivo slanje dnevne procjene proizvodnje

Proizvođači električne energije iz obnovljive energije u Republici Srpskoj zauzeli su jedinstven stav da je neprihvatljivo da se mali proizvođači uvode u sistem balansiranja električne energije, odnosno da dostavljaju na dnevnoj bazi procjenu proizvodnje Nezavisnom operateru sistema

24. Dec 2015. | 12:52 | A.D
51947

To je, smatraju, besmisleno iz više razloga. Navode da ne postoji tehnička mogućnost da proizvođači mogu unaprijed, približno tačno, procijeniti dnevnu proizvodnju, jer male hidroelektrane, pojašnjavaju, nemaju akumulaciju već su protočne, što znači da proizvodnja ima velike dnevne oscilacije.

Dodaju da praksa da mali proizvođači dostavljaju dnevne procjene nije uvedena niti u jednoj drugoj evropskoj državi te je potpuno nejasno zašto to traže nezavisni operateri sistema na nivou Republike Srpske i BiH.

Napominju da je proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora trenutno u Republici Srpskoj veoma mala, odnosno, zanemariva u odnosu na ukupnu proizvodnju, tako da je, naglašavaju, male proizvođače potrebno isključiti iz sistema balansiranja. Taj procent, kažu, bit će dodatno umanjen zbog najavljenog puštanja u rad TE Stanari.

"Potpuno je neprihvatljiv i prijedlog da se malim proizvođačima električne energije naplaćuju penali na osnovu razlike procjenjene i proizvedene električne energije", navode u saopćenju iz Udruženja proizvođača električne energije iz obnovljive energije u Republici Srpskoj.

Mali proizvođači električne energije pozivaju Vladu Republike Srpske da se uključi u rješavanje ovog problema jer, ističu, ukoliko se uvedu u sistem balansiranja to će predstavljati značajan trošak koji će investicije u obnovljive izvore energije učiniti dodatno neatraktivnim i neisplativim.

Također, mali proizvođači električne energije smatraju da ih treba rasteretiti administrativnih troškova koje im nameću nadležne istitucije koje male hidroelektrane potpuno isto tretiraju kao i velike sisteme, hidroelektrane i termoelektrane.

(Agencija FENA)

Na vrh