Projekat “Kultura pripada i meni”: Svečano potpisivanje Memoranduma o saradnji

7. Mar 2018. | 19:46 | NV
Potpisivanje memoranduma by Press služba Kantona Sarajevo

Udruženje “Život sa Down sindromom FBiH” je danas potpisalo Memorandum o saradnji sa Ministarstvom kulture i sporta KS i JU Pozorištem mladih Sarajevo, čime je saradnja na projektu “Kultura pripada i meni” zvanično započela.

Projekat podržava Vlada Švicarske, a provodi udruženje “Život sa Down sindromom Federacije Bosne i Hercegovine”.

Diskriminacija osoba s invaliditetom je i dalje izrazito prisutna u svim oblastima društvenog života, pa tako i u kulturi. Osobe s invaliditetom susreću se sa različitim preprekama, od arhitektonskih barijera preko nepostojanja naratora za slijepe osobe ili titlova za osobe s oštećenjem sluha, pa do prilagodbe programa za osobe s intelektualnim teškoćama, što sprečava osobe s invaliditetom da aktivno učestvuju i konzumiraju sve oblike kulturnog stvaralaštva.

Saradnjom na projektu “Kultura pripada i meni”, potpisnici će uložiti napor da se Pozorište mladih Sarajevo učini pristupačnim za sve osobe s invaliditetom. Pristupačnost Pozorišta mladih Sarajevo, za osobe s invaliditetom, osigurati će se kroz arhitektonsku, informacijsku, komunikacijsku i svaku drugu razumnu prilagodbu, uz aktivno učešće osoba s invaliditetom. Projekat ima širi društveni značaj, jer doprinosi procesu promjene politike u oblasti kulture prema osobama s invaliditetom.

U svom obraćanju prisutnim medijima, Sevdija Kujović predsjednica Udruženja, naglasila je da je ovo prvi projekat ove vrste u regiji i pozvala i druge kulturne ustanove da slijede ovaj primjer i osiguraju dostupnost svojih usluga osobama s invaliditetom.

Ministar kulture i sporta, Mirvad Kurić, je istakao da mi kao društvo moramo zajednički raditi na uklanjanju svih prepreka koje mogu sprečavati naše sugrađane da ravnopravno s ostalima koriste sportske i kulturne sadržaje,te naglasio da će Ministarstvo uvijek podržavati projekte koji idu u tom smjeru.

Direktorica Pozorišta mladih, Lejla Panjeta, zahvalivši se Udruženju i Ministarstvu naglasila je da je ovo je ogroman korak za Pozorište mladih. “Prilagodjenje svim strukturama stanovništva u produkcijskom, estetskom, vizuelno-komunikacijskom, informativnom i infrastrukturalnom pogledu biće u skladu sa svjetskim standardima. Energiju i potencijal za ovaj poduhvat imamo. Nadam se da ćemo ispuniti očekivanja u prilagodjenju pozorišta osobama s invaliditetom”, istakla je Panjeta.

 

NV

Na vrh