Projekt Farma II: Podrška uvođenju standarda za sigurnost hrane u poljoprivredi

Projekt USAID/Sweden FARMA II će tokom narednih 12 mjeseci podržati zainteresirane organizacije i individualne poljoprivredne proizvođače u procesu uvođenja GLOBALG.A.P. standarda ili organske proizvodnje

31. Aug 2016. | 16:30 | Dž.A.
usaid

Radi podrške i ohrabrivanja takvih procesa, USAID/Sweden FARMA II projekt potpisao je danas ugovore s tri odabrana pružaoca usluga: Udruženjem za podršku i razvoj standarda u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i preradi u BiH “OK”, Udruženjem “Razvojni centar Argonet” Banja Luka i kompanijom AgroLink d.o.o. Sarajevo.

Te tri organizacije će pomoći organizacijama proizvođača i individualnim poljoprivrednim proizvođačima u sektorima voća, povrća i ljekovitog bilja da shvate i implementiraju GLOBALG.A.P. ili organske standarde u proizvodnji i preradi, što će dovesti do bolje sigurnosti hrane na domaćem tržištu, koristi za okoliš, te će poboljšati pristup EU tržištima.

Tehnička pomoć će biti pružena u vidu direktne podrške odabranim organizacijama proizvođača i/ili individualnim poljoprivrednim proizvođačima, u pripremi za eksternu inspekciju. To će podrazumijevati rad na terenu, obuke, pripremu dokumentacije i druge neophodne aktivnosti.

Do danas je 25 organizacija i 314 individualnih poljoprivrednih proizvođača zatražilo podršku u uvođenju jednog od ta dva standarda. Svi drugi poljoprivredni proizvođači, njihove organizacije i kompanije koje se bave preradom hrane a zainteresovane su za uvođenje GLOBALG.A.P. standarda ili organske proizvodnje mogu poslati svoje zahtjeve prema USAID/Sweden FARMA II projektu putem email adrese [email protected]

Radi poboljšanja standarda vezanih za sigurnost hrane, USAID/Sweden FARMA II također planira podržati i uvođenje IPM standarda (integralna zaštita bilja), koji promoviše minimalnu upotrebu hemijskih sredstava u poljoprivrednoj proizvodnji. Sa nadležnim institucijama su planirane dodatne aktivnosti po pitanju regulisanja upotrebe pesticida u Bosni i Hercegovini, saopćeno je.

 

(FENA)

Na vrh