Promocija knjige Ilije Jurišića u Sarajevu

12. Feb 2018. | 11:51 | NV
ilija_jurisic(2)

U Sarajevu će večeras biti održana promocija knjige “Istinom do pobjede” autora Ilije Jurišića kojeg je Apelacioni sud u Beogradu oslobodio optužbe da je počinio ratni zločin u Tuzli u maju 1992. godine.

Jurišić je u beogradskom zatvoru proveo tri i po godine, a u knjizi pojašnjava za šta je bio optužen te zašto tužilac i prvostepeni sud nisu uspjeli dokazati njegovu krivicu.

“Moja je knjiga ispisani nezaborav jednog tužnog i ružnog vremena u historiji mog života, jedne crne tačke koju nisam mogao preskočiti i sve ružne uspomene ostaviti ispred sebe da me više ne ranjavaju. Istina je da nisam obolio od virusa mržnje i osvete, jer suprotno bih sigurno bio trajna žrtva i pružio bih šansu da i dalje čereče moju dušu i tijelo”, kazao je Jurišić tokom svoje tuzlanske promocije u novembru 2017. godine.

Jurišić je uhapšen 11. maja 2007. godine na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” pred članovima porodice supruge Stoje, sina, snahe i dvije unuke, a da niko nije znao zbog čega ga hapse.

Vrijeme koje je proveo u pritvoru odrazilo se i na njegovo zdravlje. Jurišić je sa svojim advokatom podnio tužbu protiv države Srbije.

Do konačne oslobađajuće presude sudski proces je trajao 10 godina od čega je Jurišić tri i po godine proveo u pritvoru.

Promocija knjige održat će se u sali Općine Stari Grad s početkom u 18 sati.

 

NV / NAP

Na vrh