Promoviran roman Tvrtka Kulenovića "Čovjekova porodica"

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH danas je promoviran roman Tvrtka Kulenovića pod nazivom "Čovjekova porodica"

4. Jun 2014. | 20:15 | S.M
23949


Pored autora promotori su bili Enver Kazaz, Marko Vešović, Edin Pobrić i urednica Fadila Nura Haver.

"Kulenović je istraživač mogućnosti romanesknog žanra, na južnoslovenskom prostoru", kazao je Kazaz.

Ističe da je Kulenović uspio da od historiografske metafikcije pređe u svojim romanima na neku vrstu autobiografske naracije.

"Ta naracija je poduprta kulturološko-eseističkim istraživanjem orgomnog duhovnog naslijeđa moderne Evrope, od onog što bismo mogli nazvati naslijeđem Španskog građanskog rata, u „Čovjekovoj porodici“ Kulenović tematizira ideju internacionalnog bratstva i sestrinstva, do naslijeđa Drugog svjetskog rata i marginaliziranih glasova, odnosno grupa u romanu „Kasino“, ili u „Jesenjoj violini“ i „Historiji bolesti“, kada definitivno prelazi u poetiku nove osjećajnosti", rekao je Kazaz.

Kulenović nas je naučio, dodaje on, da literatura ne može izvan svjetskog duhovnog naslijeđa i bez velikog etičkog prelamanja.

"Njegove ključne metonimije su relativističko komešanje kao metonimija historije koja nema svoj cilj i koja u tom komešanju, dakle u besciljnom lutanju, proizvodi i relativističku tragediju", kaže Kazaz.

Ili je to, dodaje on, metonimija kockarnice gdje je historija zapravo surova igra u kojoj nikada ne znamo da li smo uspjeli ostvariti neki smisao.

Pobrić je kazao da je Kulenovića nemoguće odvojiti ni kao pisca, profesora, vrhunskog putopisca, esejistu, jer on je sve to i još više, jedan od najvažnijih živućih pisaca trenutno u BiH.

Promociju su organizirali PEN Centar BiH i manifestacija "Književni most", te je ovo ujedno bila i promotivno dijaloška tribina.

(Agencije)

Na vrh