Promovirana knjiga “Muzika, ples i djeca s posebnim potrebama” Ivane Gojmerac

Knjiga “Muzika, ples i djeca s posebnim potrebama“ autorice Ivane Gojmerac, predstavljena je danas u Sarajevu u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva “Napredak“

11. Sep 2015. | 22:06 | D.R
46778


O knjizi su, pored autorice, govorile prof.dr. sc. Sadeta Zečić i doc.dr. Merima Čaušević, koje su kazale da knjiga donosi nešto staro a novo na našim prostorima, s obzirom da su se još u drevna vremena muzika, pokret i ples upotrebljavali čak i u medicinskoj terapiji.

"To znači da je muzika kao pozadina, a pokret i ples kao terapeutsko sredstvo koje otkriva prostor, vrijeme, dijelove tijela, a naša djeca s posebnim potrebama su u pomankanju tog saznanja, kroz to otkrili sve, a u kognitivnim sposobnostima, pamćenju, mišljenju, razmišljanju su postigli dobre rezultate", – kazala je Zečić.

Dodala je kako se pokazalo da je ovo izuzetno terapeutsko rehabilitaciono sredstvo koje može da se služi u svim školama, a posebno u terapiji s djecom s posebnim potrebama.

Predlaže da ovakva knjiga zauzme mjesto u svim školama, a posebno u specijalnim školama.

Knjiga je nastala iz magistarskog rada kojega je Gojmerac radila na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i ovakva vrsta literature je jako rijetka.

Dobra je za nastavnike i roditelje koji mogu iz iskustva, kojima knjiga obiluje, da nauče i dalje istražuju granice muzike, a u zavisnosti od toga kako kojem djetetu odgovara da nauče i granice pokreta. To sve zavisi od interesa i nastavnika i roditelja.

"Nažalost, u edukacijskom sistemu BiH generalno svi umjetnički predmeti se lagano počinju izbacivati, a to je, pogotovu za škole za djecu s posebnim potrebama, najveća mana, zato što su sva svjetska istraživanja pokazala da muzika i pokret ima toliko pozitivnog učinka", – kazala je Gojmerac u izjavi

Knjiga “Muzika, ples i djeca s posebnim potrebama“ je usmjerena na djecu s posebnim potrebama, ali se dosta metoda i načina rada može iskoristiti i s djecom koja nemaju smetnje u razvoju.

"Analize stručnjaka iz oblasti neuromuzikologije, psihomuzikologije i drugih nauka su pokazale da muzika ima nevjerovatan uticaj na razvoj djece, počevši od prenatalnog perioda pa nadalje. Ukoliko se vodimo time, a iz ličnog iskustva vidjela sam nevjerovatan uticaj muzike na djecu, onda treba da počnemo muziku i pokret da koristimo u razvoju naše djece i u edukacijskom sistemu. U suprotnom, postajemo zatvoreni i tako odgajamo svoju djecu", – naglasila je Gojmerac.

(Agencija FENA)

Na vrh