Promovisan dupli album Sarajevo Big Banda

4. Feb 2018. | 18:59 | NV
Sarajevo Big Band promocija Dom mladih 3.2.2018 (22)

Najveći hitovi sarajevske pop-rock škole, popularnih bendova Crvene jabuke, Letu štuke, Plavog orkestra, Zabranjenog pušenja i Elvisa J. Kurtovića, pred punom dvoranom Doma mladih u Sarajevu izvedeni su sinoć u okviru koncertne promocije novog, duplog albuma “Sarajevo Big Band i prijatelji”.

A prijatelji Sarajevo Big Benda, koji baštini tradiciju Plesnog orkestra RTSA, osnovanog davne 1971. godine, sinoć bila su poznata muzička imena: Dino Šaran, Elvis J. Kurtović, Sejo Sexon, Tayfun Kesgin i Ivica Šarić, koji su predstavili bezvremenske hitove kao što su Mjesto za dvoje, Tesla, Haile Selasije, Surfing at Bembaša, Stanje šoka, a za kraj od publike su se oprostili evergreenom Sarajevo ljubavi moja.

Uz pratnju Kamernog mješovitog hora “Lola” iz Sarajeva, 90 minut publika je uživala u poznatim izvedbama u novom ruhu, instrumentalnim aranžmanima Nenada Tešića i Bojana Anđića. Nekoliko hitova, poput pjesme Simpatija, predstavljeno je u instrumentalnoj verziji, uz izuzetan nastup solista i orkestra, kojim je dirigovao Ranko Rihtman, doajen sarajevske orkestarske scene i dirigent nekadašnjeg Plesnog orkestra RTSA.

“Mi smo prezadovoljni. Mislim da je scena dala svoj maksimum. Ljudi su emotivno to doživjeli. Ovo nije bilo zamišljeno kao neki mega show, neki poseban koncert. Bitno je da smo se okupili i napravili promociju albuma i da je ovo došlo do publike. Nadam se da će publika uživati slišajući album kao što smo mi uživali radeći ga”, izjavio je Marin Gradac, jedan od osnivača Sarajevo Big Banda.

Album je sniman u studijima u BiH, Velikoj Britaniji, Hrvatskoj, Holandiji i Austriji, a na njemu je učestvovalo više od 60 izvođača iz BiH i Evrope.

“Svaki grad mora da bude počastvovan ako ima svoj muzički vremeplov. Malo gradova ima orkestar koji objedinjuje cijelu istoriju, arhivu neke muzike tog grada. Riznica sarajevske muzike je duboka, da ne kažem beskrajna. Ogroman dio bosanske muzike i produkcije je ustvari sarajevski. Ovo bi, po meni, trebala biti godišnja edicija. Trebalo bi da damo što više podrške Sarajevo Big Bandu i mislim da će nas svake godine obradovati ovako nekim lijepim koncertom” nakon nastupa prokomentarisao je Sejo Sexon.

Jedan od najzahtjevnijih domaćih studijskih projekata u proteklih 30 godina, pored poznatih sarajevskih muzičkih imena, ugostio je i sjajan vokal, umjetnika porijeklom iz Turske, Tayfuna Kesgina, kojem je, kako kaže, pripala čast da pjeva u Domu mladih.

“Meni je super da je Elvis J. Kurtović mene pitao da otpjevam pjesme za njega, i sa njim. Meni je to čast, kao i činjenica da se to njemu sve svidjelo. I naravno, super je pjevati sa svim ovim sarajevskim legendama u Domu mladih”, izjavio je Tayfun.

Kompletan materijal, nakon zvanične promocije, dostupan je za besplatan download putem web stranice Sarajevo Big Banda. Generalni pokrovitelj promocije bio je Grad Sarajevo, dok je kreativni partner projekta agencija McCann Sarajevo.

 

NV

Na vrh