Prosinečki: Promijenit ću sistem igre reprezentacije BiH, želim da budemo dominantni

20. Mar 2018. | 20:50 | NV
robi(4)

Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki uoči prijateljskih utakmica protiv Bugarske i Senegala govorio je za službenu stranicu Saveza o planovima i očekivanjima od igrača u ova dva susreta, ali i o novinama koje je spremio njegov stručni štab.

“Imamo malo vremena, i u tom periodu slijedi neko upoznavanje, prvo želimo da vidimo da li su zdravi, imali su puno utakmica, jesu li umorni, tako da ćemo po tome nekako slagati treninge. Probaćemo odraditi ono što smo zamislili, kako bi trebala da izgleda ekipa u prvoj utakmici a onda i u drugoj u kojoj u biti želim da igraju svi, da imaju minutažu i da vidimo neke nove igrače koji do sada nisu bili. Planirali smo i neki razgovor kako bi se upoznali sa razmišljanjima kako ja to želim, odnosno kako mi to vidimo ekipu i šta hoćemo prenijeti na igrače. Tako brzo prođu dva-tri dana a imamo mnogo toga što bismo htjeli uraditi.”

 

Koliko se vaša vizija igre razlikuje od one koju je do sada igrala reprezentacija BiH?

“Promijenićemo sistem igre to je sigurno. To smo i najavljivali a nešto smo pokušali i u Americi. Sad ćemo vidjeti neke igrače koje do sada nismo vidjeli ili koji su imali manju minutažu, uostalom ove dvije utakmice nam služe za to. Dobro je da imamo rezultat da pobjeđujemo, zbog atmosfere i samopouzdanja. Ali nije mi primarno to, nego da vidim igrače i kako će funkcionirati u nekom novome sustavu koji mi želimo. Ja vjerujem da za njih neće biti neke velike promjene jer su svi profesionalci, igraju u velikim klubovima, nego jednostavno to je samo prilagodba i siguran sam da oni to mogu.”

 

Na čemu ćete konkretno insistirati?

“Mi smo kroz utakmice koje sam gledao u kvalifikacijama za SP izgledali u nekim momentima dobro a u nekim i loše kad se prima veliki broj golova, kao protiv Belgije, pa Kipra, gdje smo vodili 2:0. Znači da ćemo poraditi na onome u čemu smo bili deficitarni u tim utakmicama. Želim da BiH koja ima dobre igrače bude dominantna, tako da ćemo na tome raditi, da mi držimo loptu, da smo mi ti koji imamo posjed lopte, jer mislim da to možemo.”

 

Često se prigovaralo da igračima nedostaje motivacije u nekim utakmicama, hoće li se nešto promijeniti na tom planu?

“Ne mogu baš razumjeti kad se priča o motivaciji, to mi je nekako nerealno, jer kad se dolazi u reprezentaciju, kad se dobije poziv da igraš, mislim da veće motivacije ne može biti od toga. Vjerujem da svi koji će doći u ove dvije utakmice će biti motivirani da naprave rezultat i da se pokažu u najboljem izdanju jer je to vrlo bitno za naše navijače. To ostaje u sjećanjima ljudi, kao i odlazak na neko veliko takmičenje. Svi to pamte. Pričaćemo ako treba i o motiviranju, ali mislim da je to najmanji problem za ove profesionalce i sve one koji žele igrati za reprezentaciju.”

 

Selektor je govorio i o predstojećim protivnicima Bugarskoj i Senegalu.

“Radili smo neke analize, Bugarska je reprezentacija koja nije prošla na SP, koja je igrala promjenjivo, nekad dobro, nekad lošije. Napravili su i neka iznenađenja a njihovi igrači igraju po Rusiji, Turskoj, Italiji, Poljskoj, imaju kvalitet i sigurno da je to jedan odličan test za nas. Biće sigurno zanimljivo u obje utakmice. Senegal se vrlo lako plasirao na SP tako da će to biti jedna odlična utakmica u Le Havru gdje su svi spremni i željni dokazivanja, jer su to utakmice u kojima će izbornik odlučivati ko će od njih ići na Svjetsko prvenstvo. Kao što sam već rekao i za nas je ovaj meč dobar test, i mogu samo dodati da baš volim prave utakmice. Pored ove dvije imaćemo ih još, kroz Ligu nacija ali i ostale prijateljske utakmice koje smo dogovorili sa Španijom, Turskom, i Južnom Korejom. Tu je i susret u petom mjesecu sa Crnom Gorom koja je jedna od onih reprezentacija kojoj je malo falilo da ode u dodatne kvalifikacije za plasman na SP, a tu nikad ne znaš šta će se desiti. U svakom slučaju slijedi nam dosta zanimljivih provjera u narednom periodu”, istakao je Prosinečki.

 

NV / NAP

Na vrh