Prošla godina jedna od najuspješnijih za Airbus

5. Jan 2018. | 11:23 | Orhan Hadžagić
40108

Jedan od dva vodeća svjetska proizvođača putničkih aviona Airbus minulu 2017. godinu zatvara rezultatima boljim nego što je bilo očekivano, navodi britanski dnevnik Financial Times.

Izvor navodi da su radnici evropskog proizvođača u postrojenjima u Evropi i Kini radili i tokom praznika kako bi kompenzirali zaostatke u isporuci nastalih zbog određenih problema sa motorima i interijerom.

Iako je prošla godina zaključena sa oko 700 isporuka, što je više od planiranog, u zraku ipak lebdi sudbina možda i najpoznatijeg programa iz palete proizoda Airbusa, a to je superjumbo A380.

Proizvođač u minulom novembru nije uspio zaključiti ugovor sa Emirates oko kupovine 36 aviona A380 u vrijednosti od 15 milijardi dolara, što kako tvrde analitičari, stavlja veliki znak pitanja vezano za budućnost cijelog programa. Iz razgovora sa upućenim u tematiku saznajemo da je uprava Emirates zainteresirana da dodatno poveća broj ovih golijata u svom jatu te da utvrdi svoje mjesto najveće flote A380 na svijetu. No, nešto je pošlo po zlu u pregovorima, a sumnja se da potencijalni kupac želi dodatno oboriti cijenu imajući u vidu da proizvođač prilično ovisi o ovom ugovoru kako bi nastavio sa programom proizvodnje prvog i jedinog double-deckera koji se vinuo u nebeske visine ikada.

Na drugoj strani, Airbus već osmu godinu zaredom bilježi veći broj narudžbi od broja isporuka. Tako je i 2017. godini broj narudžbi bio veći od planiranog. Kako navodi Financial Times prošla godina je zaključena sa 705 nardužbi po čemu je europski proizvođač za jedno koplje ispred svog američkog suparnika Boeinga koji je, kako tvrde analitičari, uzrok obaranja cijene standardnog uskotrupnog aviona. Naime Boeing je oborio cijenu svog 737 aviona kako bi suzbio rast popularnosti glavnog konkurenta u toj klasi A320.

Oba proizvođača u svakom slučaju bilježe rast poslovanja u odnosu na 2016. godinu i utrka za tržištima će sigurno biti sve zanimljivija pogotovu imajući u vidu da kineski proizvođači iz ove oblasti prave ogromna ulaganja.

 

NV

Na vrh