Protesti u Srbiji peti dan zaredom: U biračkom spisku 800 hiljada glasača viška

8. Apr 2017. | 08:02 | NV
protesti

Protesti u gradovima u Srbiji postaju sve masovniji. Čak u 15 gradova zabilježena su veća okupljanja građana, uglavnom mladih ljudi koji traže bolje uslove života i Aleksandra Vučića optužuju da pokušaj uvođenja diktature te izborne prevare.

Još uvijek nije poznato ko je organizator protesta, iako je već sada jasno da mnoge opozicione stranke u Srbiji žele zajahati na talasu nezadovoljsta u Srbiji.

Protesti su zakazani i za danas s početkom u 12 sati.

Srbijanski mediji pišu o mogućim nepravilnostima, budući da na spiskovima glasača ima više od 800 hiljada imena koja tu ne bi trebala biti.

U birački spisak upisano je 800.000 glasača više nego što Srbija ima punoljetnih stanovnika, piše Blic i dodaje da je pravo da glasa na presjedničkim izborima imao i sugrađanin koji će u januaru napuniti 128 godina.

Među upisanimm biračima su i oni koji žive na nepostojećim adresama, piše list. Priliku da srede birački spisak imale su sve dosadašnje vlade, ali nijedna to nije učinila, niti je ikad iskazana politička volja da se to uradi, piše list Danas.

Prema podaci Republičkog zavoda za statistiku, Srbija ima 7.186.962 stanovnika, a punoljetnih građana koji mogu da glasaju 5,9 miliona.

U jednstveni birački spisak za ovogodišnje predsjedničke izbore upisano je 6,7 miliona birača. Prema tome, pravo da glasa na ovim izborima imalo je 800.000 birača više, zaključuje Blic.

 

NV / foto Danas

 

Na vrh