Protestno pismo zbog predavanja Emira Kusturice na Institutu za međunarodne odnose u Ženevi

27. Oct 2017. | 21:55 | NV
15030

Prof. dr. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada i Eldin Elezović, predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, obratili su se otvorenim pismom domaćinima najavljenog predavanja Emira Kusturice u Ženevi na The Graduate Institute of International and Development Studies.

U pismu se navodi:

“Poštovani Philippe Burrin, poštovani Andre Liebich,

U ime preživjelih žrtava genocida koji se dogodio u Bosni i Hercegovini (BiH) izražavamo zabrinutost sa vašom odlukom o organizovanju predavanju Emira Kusturice, samozvanog srpskog revizioniste, koji negira genocid, sistemska i organizovana silovanja, etničko čišćenje i druge oblike zločina protiv čovječnosti i ratne zločine koji su se dogodili u BiH. Također okrivljuje Bošnjake za genocid u Srebrenici. Njegovo negiranje genocida u BiH je u suprotnosti sa odlukama oba međunarodna suda u Hagu i više nacionalnih sudova koji potvrđuju zločin agresije na BiH i genocida nad njenim građanima, posebno Bošnjacima. Gospodina Kusturicu podržavaju samo negatori genocida koji rade u službi srpsko-nacionalističke politike.

Svjesni smo važnosti slobode govora. Međutim negiranje činjenica potvrđenih pravosnažnim odlukama međunarodnih i nacionalnih sudova i negiranje genocida je sramno i traumatično za žrtve agresije na BiH i genocida nad njenim građanima, koji još pate zbog navedenih zločina. U Sjevernoj Americi živi hiljade Bošnjaka, preživjelih žrtava zločina agresije na BiH i genocida nad njenim građanima koji su izgubili svoje najmilije.

Gospodin Kusturica namjerno vrijeđa preživjele žrtve genocida. Ukoliko on bude prisutan na predavanju koga vi organizujete, preživljele žrtve genocida će to shvatiti kao vašu podršku  gospodinu Kusturici, negatoru zločina agresije na BiH i genocida nad njenim građanima.

Kao organizacije koje promovišu mir, istinu i pravdu, smatramo da je prisustvo negatora genocida, gospodina Kusturice kontraproduktivno misiji vaše organizacije. Njegov rad i stalno negiranje genocida u Bosni i Hercegovini je vrlo štetno za proces ozdravljenja preživjelih žrtava genocida u BiH. Nadamo se da ćete ovo pismo prihvatiti s posebnom pažnjom i razumjevanjem, jer mnogi Bošnjaci u Sjevernoj Americi još uvijek žive s fizičkim i emocionalnim ožiljcima, kao rezultatima agresije i genocida. Podržavanje gospodina Kusturice, negatora genocida u BiH  samo produbljuje ožiljke preživjelih žrtava zločina. Zato  tražimo od vas  da zabranite predavanje gospodinu Kusturici, negatoru zločina genocida u BiH.”

Potpisnici pisma dalje pišu: Pozivamo sve prijatelje istine o zločinima u Bosni i Hercegovini i prijatelje pravde za žrtve tih zločina da odmah pošalju pismo na: The Graduate Institute of International and Development Studies, Geneva, Switzerland. Sve informacije na ovome linku.

 

NV

Na vrh