Prva državna kriptovaluta

Ekvador bi u decembru trebao postati prva država u svijetu sa službenim digitalnim novcem

1. Sep 2014. | 20:48 | S.M
27831


Vlada Ekvadora je izdala nove informacije o svojoj kriptovaluti koju je najavila prije nekoliko mjeseci. Prema njihovom saopćenju, novi digitalni novac koji još nisu imenovali, trebao bi se u upotrebi naći u decembru ove godine, te će egzistirati paralelno uz drugu službenu valutu zemlje, američki dolar.

Predsjednik Ekvadora Rafael Correa je povodom ovoga izjavio da će digitalna valuta prvenstveno biti namijenjena onima koji si ne mogu priuštiti tradicionalne usluge bankinga, te će siromašnim Ekvadorcima omogućiti plaćanje korištenjem tehnologije mobilnih telefona.

Ekvadorska vlada je ujedno objavila da će dolaskom službenog ekvadorskog digitalnog novca druge kriptovalute u toj zemlji biti zabranjene, uključujući Bitcoin. Predsjednik Correa je demantirao pisanje nekih medija da će novi digitalni novac zamijeniti i američki dolar, koji u Ekvadoru predstavlja službenu valutu od 2000. godine, odnosno od velike bankarske krize u toj zemlji.

Postavlja se pitanje ko će upravljati kursem nove kriptovalute i na koji način, odnosno nije jasno hoće li kurs određivati vlada, te hoće li u tom slučaju vrijednost digitalnog novca nerealno podizati čim više kako bi smanjila vrijednost dolaru. Također se postavlja pitanje hoće li financijski svijet izvan Ekvadora prihvatiti novu valutu, ili će ona postati isključivo interni novac za transakcije unutar zemlje.

Na vrh