Prva hrvatska predsjednica osvojila 50,74 posto glasova

Pobjednica hrvatskih predsjedničkih izbora Kolinda Grabar-Kitarović osvojila je 50,74 posto glasova, a predsjednik u odlasku Ivo Josipović 49,26 posto glasova hrvatskih birača

12. Jan 2015. | 10:21 | S.K
34711

Prema najnovijim, privremenima neslužbenim podacima Državnoga izbornog povjerenstva (DIP) RH, koji se temelje na 99,98 posto biračkih mjesta, razlika je 1,48 posto glasova. Kolinda Grabar-Kitarović dobila je 1.114.865, a Ivo Josipović 1.082.430 glasova, što je razlika od 32.435 glasova.

Na izbore je izašlo 59,06 posto birača, a nevažećih listića bilo je 2,69 posto.

Prva hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, kandidatkinja HDZ-a, poručila je u nedjelju nakon proglašenja prvih nepotpunih  rezultata predsjedničkih izbora, kako nema mjesta trijumfalizmu, a glasače svog protukandidata Ive Josipovića pozvala je na zajedništvo u izgradnji bolje Hrvatske.

"Ovo je veličanstvena noć, ali nema mjesta trijumfalizmu nego radosti, jer posao nas čeka već večeras. Idemo raditi za boljitak drage hrvatske domovine", pozvala je Grabar Kitarović. Pozvajući birače koji su glas dali Ivi Josipoviću, Kolinda Grabar-Kitarović poručila je kako je bilo dosta podjela, "vaših i naših".

Predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović čestitao je na pobjedi novoizabranoj predsjednici Republike, te zahvalio na potpori obitelji, biračima i svima koji su podržavali njegov rad kao predsjednika države i kandidaturu za još jedan mandat.

"Imali smo napornu kampanju, sučeljavanja, međusobno oponiranje, ali demokracija je pobijedila. Gospođa Grabar-Kitarović je pobijedila u demokratskoj utakmici i zato još jednom čestitam", rekao je Josipović. 

(Agencija FENA)

Na vrh