Prvi na svijetu: Proveo punih 48 sati u virtuelnoj stvarnosti

Thorsten Wiedemann odlučio se na zanimljiv umjetnički eksperiment tokom kojeg je proveo punih 48 sati u virtuelnoj stvarnosti koristeći HTC Vive uređaj

5. Feb 2016. | 16:51 | S.M
54130


Ovo će biti velika godina za gadgete virtuelne stvarnosti. U aprilu se očekuju izlasci najpopularnijih modela VR headsetova – Oculus Rift i HTC Vive, a proizvođači užurbano rade na kreiranju sadržaja od igara do edukativnih VR iskustava.

Jedan se sudionik ovog sve zanimljivijeg tržišta posebno unio u VR iskustvo. Naime, direktor berlinskog A Maze festivala Thorsten Wiedemann odlučio se na VR maraton u umjetničkom eksperimentu nazvanom Disconnected.

On je puna dva dana bio "uronjen" u virtuelnu stvarnost te gotovo neprekidno igrao VR igre i gledao VR demonstracije pomoću HTC Vive uređaja. Spavao je samo po 2,5 sata svakog jutra, a preostalo vrijeme je bio "zaključan" u virtuelnoj stvarnosti.

Obukao se u rozo odijelo i otisnuo u avanturu. Kako bi si olakšao odlaske u WC, odnosno smanjio ih čim više jeo je većinom tekuću hranu, čokoladice i banane, iako su mu posjetitelji i prijatelji donosili i pizzu i kobasice kako bi ga nagradili.

"Nisam imao nikakvih fizičkih smetnji, oči me nisu peckale, niti me glava boljela, a nisam osjećao niti mučninu", sretno je prijavio Thorsten.

No, nije cijelo iskustvo prošlo bez poteškoća. Priznao je da ga je uhvatila kriza u 25. satu uronjenosti u VR. Tada je umalo odustao, ali je ipak odlučio nastaviti.

Njegov eksperiment čini se kao pravi test snage, no on vjeruje da će u budućnosti ljudi bez problema provoditi sate pa i dane u virtuelnoj stvarnosti.

"Kada se tehnologija još usavrši VR će postati mainstream. Za 10 godina bit će normalno skočiti u VR i družiti se s prijateljima u inozemstvu u društvenim VR sobama. Otići ćete u avanturu s prijateljima s drugog kontinenta", predviđa Wiedemann.

Na vrh