Puigdemont: Nezavisnost nije jedina opcija

19. Mar 2018. | 15:59 | NV
puigdemont

Bivši predsjednik Katalonije Carles Puigdemon rekao je da nezavisnost nije “jedina opcija” za taj španski region, prenosi Tanjug.

On je predložio da bi umjerena alternativa bilo prihvatanje švajcarskog modela kantona, čime bi španski regioni dobili još više autonomije, navodi AP.

“Da li je nezavisnost jedina opcija? Ne, postoje i druge, ali je među njima možda najefektivniji i najatraktivniji švajcarski model”, rekao je Puigdemont na Univerzitetu u Ženevi, gdje je posjetio filmski festival i forum o ljudskim paravima.

Podsjećamo, Puigdemont je otišao u dobrovoljni egzil u Belgiji poslije referenduma, koji je španska vlada proglasila nelegalnim, jer mu je prijetilo hapšenje zbog organizacije ovog događaja.

Nakon izbora u Kataloniji u decembru 2017. godine, na kome su zagovornici nezavisnosti osvojili tanku većinu, Puigdemont je predložen za predsjednika Katalonije.

Ustavni sud Španije je donio odluku da Puigdemont ne može biti inaugurisan u katalonskom parlamentu putem telekonferencije, odnosno ako nije fizički prisutan na sjednici.

Na to se žalila proindepnedistička Unija za Kataloniju, sud je odbacio žalbu, pa je proces izbora predsjednika Katalonije je zamrznut, a političke partije već najavljuju nove kandidate.

 

NV

Na vrh