Aleksej Puškov: Rezolucija o Srebrenici-način da se pritisne Srbija

Moskva je uvijek podržavala Srbiju kada je ona jasno iskazivala svoju poziciju, uvijek je branila njezinu sigurnost i suverenitet, kad god je Srbija iskazala jasan stav, Rusija ju je podržala, rekao je predsjednik Vanjskopolitičkog komiteta Državne dume Ruske Federacije Aleksej Puškov

17. Jun 2015. | 11:33 | S.K
42507

Puškov je to rekao medijima odgovarajući na pitanje da li će Rusija uložiti veto na rezoluciju o Srebrenici.

Prema njegovom mišljenju, taj projekt je prije svega način da se pritisne Srbija, koja ne pristaje da uvede sankcije Rusiji.

"Pretpostavljam da je rezolucija forma u kojoj se Srbiji šalje signal krajnjeg nezadovoljstva pojedinih zapadnih krugova. 

Također, to je pokušaj da se negativno utječe na odnose Srbije i BiH, odnosno da se suprotstave Beograd i muslimani na Balkanu. 

Treći razlog jest da se još jednom potvrdi ispravnost agresije NATO protiv Jugoslavije. Ako se kaže da je to bio genocid, a nije bio, onda to opravdava i zapadnu agresiju i odvajanje Kosova ", rekao je Puškov.

Kada je riječ o Turskom toku, Puškov je rekao da je u ovom trenutku rano govoriti da li će on proći kroz Srbiju i za sada je najvažnije da ovaj projekt uspije na razinu Rusije i Turske.
Puškov je podsjetio da su ruski i turski predsjednici Putin i Erdogan ovih dana u Bakuu o Turskom toku razgovarali iza zatvorenih vrata.

"Mislim da se Ankara neće odreći Turskog toka, jer joj on daje mnogo veću poitička i ekonomsku težinu na Bliskom istoku i u južnoj Europi, tako da bi Turski tok mogao dobiti i nastavak u obliku distribucijske mreže plinovoda kroz Evropu, uključujući i Srbiju", rekao je Puškov.

Na vrh