Putin: Broj NVO u registru stranih agenata znatno opao

31. Oct 2017. | 11:04 | NV
Vladimir-Putin-

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je znatno opao broj ruskih nevladinih organizacija (NVO) koje se nalaze u registru stranih agenata.

“Sada je broj takvih organizacija u registru stranih agenata gotovo prepolovljen, njihov broj je opao sa 165 na 89, što je 0,39 posto ukupnog broja nevladinih organizacija registrovanih u Rusiji”, rekao je Putin na sastanku Vijeća Kremlja za civilno društvo i ljudska prava, prenosi Tass.

Broj tih organizacija u registru smanjen je četiri puta u odnosu na 2016. godinu, naveo je ruski predsjednik.

Putin vjeruje da takav rezultat ne bi bio moguć da te nevladine organizacije nisu promjenile svoju poziciju. Da bi bila izbrisana iz registra stranih agenata, nevladina organizacija treba ili da obustavi političko djelovanje ili da prestane da prima novac iz inostranstva.

On je naveo da “nevladine organizacije radije biraju drugi način” i dodao da su stvoreni povoljni uslovi za dobijanje sredstava iz Rusije, kako organizacije ne bi morale da traže novac od drugih izvora.

Više od 22 milijarde rubalja (oko 327,5 miliona eura) donirano je nevladinom sektoru u Rusiji tokom prethodnih pet godina, u sklopu donatorskog programa ruskog predsjednika. Putin je naveo da je godišnje finansiranje civilnog sektora povećano sedam puta.

Rusija je 2012. godine usvojila zakon o stranim agentima, koji zahtjeva da politički aktivne organizacije koje dobijaju sredstva iz inostranstva budu registrovane kao strane agenture.

 

NV / Beta

Na vrh