Putin i Trump obavili telefonski razgovor

14. Nov 2016. | 22:58 | NV
trump-putin-

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je večeras telefonom sa novoizabranim predsjednikom SAD Donaldom Trumpom, prvi put poslije njegove pobjede u trci za Bijelu kuću, i prenio mu spremnost za partnerski dijalog, dok je Trump rekao da se raduje snažnim odnosima sa Rusijom, piše Tanjug.

Putin je, saopštio je Kremlj, izrazio spremnost za partnerske odnose sa novom administracijom Bijele kuće “na principima ravnopravnosti, uzajamnog poštovanja i nemješanja u unutrašnje stvari”.

Ruski lider je još jednom je čestitao republikancu pobjedu na izborima i poželio mu uspjeh u sprovođenju predizbornog programa.

U saopštenju press službe ruskog predsjdednika, navodi se da su se Putin i Trump složili da se rusko-američki odnosi nalaze u “izuzetno nezadovoljavajućem stanju” i založili su se za aktivne zajedničke napore u pravcu njihove normalizacije i vraćanja na put konstruktivne saradnje u širokom spektru pitanja.

Dvojica lidera su se složila da je potrebno uložiti zajedničke napore u borbi protiv međunarodnog terorizma i ekstremizma, a u tom smislu razgovarali su o rješenju krize u Siriji, navodi Kremlj.

Kako se dodaje, u razgovoru je konstatovano da se sljedeće godine obilježava 210 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Rusije i SAD, što bi trebalo da navede dvije strane da se vrate pragmatičnoj, obostrano korisnoj saradnji u interesu obije zemlje, kao i stabilnosti i sigurnosti u svijetu.

Putin i Trump su se dogovorili da nastave telefonske kontakte sa mogućnošću ličnog susreta, preneo je TAS S.

Trumpov tim izdao je slično saopštenje u kojem kaže da su dvojica lidera razgovarala “o nizu pitanja, uključujući prijetnje i izazove sa kojima se suočavaju SAD i Rusija, kao i o ekonomskim pitanjima i američko-ruskim odnosima”.

Trump je Putinu rekao i da se raduje “snažnim i trajnim odnosima sa Rusijom i narodom Rusije”, prenosi AP.

 

NV / Tanjug / foto ilustracija people.com

Na vrh