Putin i Xi o slobodnoj trgovini od Pacifika do Baltika

20. Nov 2016. | 14:11 | NV
pj

Predsjednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Xi Jinping su na sastanku u Limi razgovarali o povezivanju ruske Evroazijske ekonomske unije (EEU) sa kineskim ekonomskim pojasom Put svile, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, piše Tanjug.

“Dva lidera su razgovarala o jačanju Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC)”, rekao je Peskov novinarima na marginama samita APEC-a.

Prema njegovim rečima, lideri su detaljno razmatrali rasporede svojih budućih kontakata na najvišem nivou “i razgovarali kako da spoje projekte EEU i Puta svile”.

EEU je regionalna ekonomska unija koju predvodi Rusija, koja je usmjerena na rušenje trgovinskih barijera između svojih članica, odnosno Rusije, Kirgistana, Armenije, Bjelorusije i Kazahstana.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova je ranije saopštilo, nakon sastanka Xi Jinpinga i Putina na samitu APEC-a u Limi, da će Kina i Rusija insistirati na slobodno-trgovinskoj zoni u regionu Azije i Pacifika.

Samit APEC-a okuplja više od 1.000 predstavnika iz 21 zemlje u svijetu, prenosi Tanjug.

Ovaj kinesko-ruski plan se može smatrati direktnim pokušajem odgovora na američke i evropske sporazume o slobodnoj trgovini.

 

NV / foto fmprc.gov.cn

Na vrh