Putin je "vjerovatno odobrio" ubistvo Aleksandra Litvinenka

Predsjednik Vladimir Putin vjerovatno je odobrio plan ruske službe sigurnosti FSB da se ubije bivši agent koji se pretvorio u kritičara Kremlja koji je preminuo nakon što je popio čaj otrovan radioaktivnim otrovom, saopćio je u četvrtak britanski sudija, u oštro intoniranom izvještaju koji je naveo Moskvu da optuži Britaniju za pogoršanje bilateralnih odnosa

21. Jan 2016. | 16:41 | S.M
53380


Sudija Robert Owen, koji je predvodio javnu istragu ubistva Aleksandra Litvinenka, izjavio je kako je uvjeren da su dvojica Rusa dali Litvinenku čaj koji je sadržavao fatalnu dozu polonija 210 tokom sastanka u londonskom hotelu.

Izjavio je kako postoji "snažna vjerovatnoća" da je ruski FSB, naslijednik sovjetske špijunske agencije KGB, naredio ubistvo i da je operaciju "vjerovatno odobrio" Putin, koji je bio tada kao i sada predsjednik Rusije.

Litvinenko je na svojoj samrtnoj postelji optužio Putina da je naredio njegovo ubistvo, ali današnja tvrdnja londonskog sudije prva je javna izjava koja povezuje ruskog predsjednika s tim zločinom, i dodatno je pogoršala ionako loše britansko-ruske odnose, prenosi AP.

Britanija je u četvrtak pozvala ruskog ambasadora kako bi mu izrazila protest i zamrznula je sredstva dvojice vodećih ruskih osumnjičenih – Andreja Lugovoja, koji je sada ruski poslanik, i Dmitrija Kovtuna.

Moskva je uvijek odlučno negirala umiješanost u Litvinenkovu smrt, a glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je da ruska vlada ne smatra Owenove zaključke objektivnim ili nepristrasnim.

"Od početka je postojao cilj: ocrniti Rusiju i ocrniti njene zvaničnike", izjavila je Zahasrova novinarima u četvrtak u Moskvi. Ona je ponovila u nekoliko navrata da istraga Litvinenkove smrti nije bila ni javna ni transparentna, tvrdeći da se ona pretvorila u "tajno lutkarsko pozorište".

Litvinenko, bivši agent FSB-a, pobjegao je u Britaniju u 2000, godini i postao je glasni kritičar ruske službe sigurnosti i Putina, koga je optužio za veze s organiziranim kriminalom. Owen je izjavio da je Litvinenko "bio smatran izdajnikom FSB-a" svojim akcijama i naveo je da su "postojali snažni motivi za organizacije i pojedince unutar ruske države" da ga ubiju.

Marina Litvinenko, udovica ubijenog špijuna, izjavila je da je "veoma zadovoljna što je riječi koje je moj muž uputio na samrtnoj postelji, kada je optužio Putina, dokazao britanski sud".

Ona je također pozvala na odlučniju akciju, tražeći od britanskog premijera Davida Camerona da protjera ruske obavještajne agente koji djeluju u Britaniji i uvede ekonomske sankcije i zabranu putovanja Putinu i drugim zvaničnicima povezanim s, kako ih je njen adviokat Ben Emerson nazvao, "mini aktima nuklearnog terorizma na ulicama Londona".

"Nezamislivo je da premijer ne učini ništa suočen s ovako teškim nalazima", izjavila je novinarima Marina Litvinenko.

Na vrh