Putin: Kijevski nacionalisti bi mogli izvršiti pokolj kao onaj u Srebrenici

14. Dec 2017. | 15:15 | NV
putin(17)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin održao je danas redovnu godišnju konferenciju za medije na kojoj je objavio kako će biti nezavisni kandidat za predsjednika Rusije na narednim izborima.

Putin je istakao da očekuje podršku mnogih partija i javnih organizacija, a opoziciju je pozvao da umjesto vike na trgovima počne predlagati i nešto konkretno.

Glavne teme Putinovog godišnjeg obraćanja su zdravstvo, povećanje plata i penzija, te vanjska politika s posebnim akcentom stavljenim na Siriju, Ukrajinu i Sjevernu Koreju.

Putin je optužio ukrajinski državni vrh da nema nikakvu želju da počne politički proces za rješavanje krize.

“Što se tiče tragedije koja se tamo odigrava, treba uvijek gledati šta je prvi izvor toga a to je državni prevrat. Ruske vojske nema na teritoriji Donbasa. Tamo su zaista formirane određene jedinice milicije koje su spremne da odbiju bilo kakve vojne akcije protiv Donbasa. Mi smatramo da to odgovara interesima ljudi koji žive na toj teritoriji, u protivnom, kijevski nacionalni bataljoni bi izvršiti pokolj u Donbasu, kao u Srebrenici”, kazao je ruski predsjednik.

Ovo je već drugi put za nepuna dva mjeseca da ruski predsjednik spominje Srebrenicu u kontekstu aktuelne situacije u Ukrajini.

“Dok god politička pitanja ostaju neriješena, ove teritorije ne uživaju poseban status i zakon o amnestiji ne postoji, odluka da se zatvore granice između Rusije i nepriznatih republika dovešće do situacije slične onoj koja je bila u Srebrenici. Došlo bi do krvoprolića. Ne možemo dozvoliti da se to dogodi”, rekao je Putin na forumu o međunarodnoj politici Valdai u Sočiju prije dva mjeseca.

 

NV / NAP

Na vrh