Putin: Krim nikada neće biti vraćen Ukrajini

12. Mar 2018. | 07:59 | NV
putin-epa-file-photo-20140810

Ruski predsjednik Vladimir Putin isključio je svaku mogućnost povratka crnomorskog poluostrva Krim Ukrajini, koji je Rusija pripojila u martu 2014. godine i zbog čega su joj zapadne zemlje uvele sankcije.

Televizija Rosija 1 emitovala je jučer film od oko dva sata posvećen Putinu koji se nada četvrtom mandatu na predsjedničkim izborima zakazanim za 18. mart.

Na pitanje da li će Rusija jednog dana biti primorana da vrati Krim Ukrajini, Putin je odgovorio novinaru: “Da li ste izgubili pamet? Takve okolnosti ne postoje i neće nikada postojati”.

“Svi pokušavaju Rusiji da kažu gdje joj je mjesto ali Rusiji takvo mjesto ne odgovara”, rekao je ruski predsjednik u dokumentarnom filmu “Putin” novinara Andreja Kondračova, koji vodi njegov predizborni tim.

Kondračov je u filmu pitao Putina da li ruski predsjednik zna da oprosti. Kratko je odgovorio “da” i dodao: “Osim izdaju”.

U filmu se pojavljuju Putinovi saradnici i prijatelji, kao što je njegov drug iz djetinjstva, violinista Sergej Roldugin i bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder.

Putin, za kojeg će prema anketama glasati oko 70 posto Rusa, odbio je da učestvuje u televizijskim debatama, čak nema ni predizborne mitinge. Bio je samo jedan skup podrške 3. marta kada se Putin pristalicima obratio vrlo kratko, manje od tri minuta.

Ruski predsjednik je ipak sveprisutan u medijima, koji skoro u cijelosti pokrivaju njegovo kretanje, a televizije su već emitovale nekoliko dokumentarnih filmova u njemu.

 

NV / Beta

Na vrh