Putin: Kultura je protivteža agresivnom radikalizmu

18. Nov 2017. | 20:59 | NV
Vladimir-Putin-

Kultura, umetnost, edukacija – odgovori su na barbarizam, netoleranciju, agresivni radikalizam koji prijeti našoj civilizaciji, smatra ruski predsjednik Vladimir Putin, prenosi Tanjug.

“To je način da se smanje razlike, uklone prepreke i uklone predrasude koje prijete našem napretku”, rekao je Putin na otvaranju šestog Međunarodnog kulturnog foruma u Sankt Peterburgu.

Ruski predsednik je naglasio da kultura pomaže da se očuvaju osnovne vrijednosti i prenesu na buduće generacije.

Na ovogodišnjem Sankt-Peterburškom kulturnom forumu učestvuje i naš poznati reditelj Haris Pašović, kao i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović na poziv ministra kulture Ruske Federacije.

Osmanović je upoznao sagovornike o pismu upućenom Federalnoj agenciji naučnih organizacija Rusije (FANO) kojim je tražen sastanak i razgovor o mogućnostima privremenog izlaganja originala Povelje Kulina bana u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine. Osmanović je zamolio da ministarstvo kulture Rusije pomogne u realizaciji ove inicijative te upoznao sagovornike da je Vijeće ministara BiH zadužilo Ministarstvo civilnih poslova da preduzme aktivnosti po ovom pitanju.

Predstavnici ministarstva kulture Rusije informirali su da je za aktivnosti Federalne agencije naučnih organizacija nadležno Ministarstvo obrazovanja, dok ministarstvo kulture Rusije daje dozvole za organiziranje izložbi. Zaključeno je da će se nastaviti razgovori o ovoj temi u narednom periodu, te da je potrebno razmotriti mišljenje Ministarstva obrazovanja Rusije i FANO-a imajući u vidu i posebnost uvjeta prostora u kome se Povelja čuva.

Ministar Osmanović istakao da su nadležne institucije u BiH spremne da daju sve potrebne garancije da do izložbe dođe. Naglasio je da bi to bio izuzetan kulturni događaj na najvišem nivou i od izuzetnog značaja za bosanskohercegovačke građane koji bi imali priliku da vide original Povelje Kulina Bana.

Forum u Sankt-Petersburgu jedinstvena je i ekskluzivna kulturna manifestacija, koja okuplja hiljade stručnjaka iz oblasti kulture iz cijelog sveta. Među njima su pozorišne i operske zvijezde, baletni plesači i treneri, izuzetni reditelji i muzičari, predstavnici vlasti i privrede, lideri akademske zajednice. Predstavnici 79 zemalja učestvuju na ovogodišnjem Forumu.

 

NV

Na vrh