Putin: Naši zadaci u Siriji su ispunjeni i tamo ostajemo, izveli smo 34 hiljade borbenih letova u toj zemlji

28. Dec 2017. | 12:24 | NV
putin

Svi zadaci koji su postavljeni Oružanim snagama Rusije u Siriji su ispunjeni, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin, prenosi Sputnjik.

“Vojska i mornarica Rusije u potpunosti su pokazale svoje povećane sposobnosti, uspješno koristile najnovije naoružanje i tehniku. Piloti vazduhoplovnih snaga izvršili su 34 hiljade borbenih letova, na objekte je izvršeno 166 napada raketama visoke preciznosti”, rekao je Putin tokom uručivanja nagrada vojnicima koji su učestvovali u vojnim operacijama u Siriji.

Prema njegovim riječima, sirijska vojska je uz podršku vazduhoplovstva i mornarice Rusije oslobodila od terorista skoro čitavu teritoriju zemlje – više od hiljadu naselja.

Rusija je dala odlučujući doprinos u poraz terorista u Siriji, sjećanje na junake ojačaće odlučnost u borbi protiv terorizma i drugih prijetnji u zemlji, rekao je ruski predsjednik. “Rusija je, kao što se više puta dešavalo u historiji, dala glavni i odlučujući doprinos porazu kriminalne sile koja je bacila izazov čitavoj civilizaciji”, naglasio je Putin.

On je naglasio da su ruski vojnici odigrali glavnu ulogu “u uništavanju terorističke vojske, barbarske diktature koja je sijala smrt i uništenje.”

Prema njegovim riječima, teroristička prijetnja “pokušala je da pretvori Siriju u graničnu državu-bazu za globalnu agresiju, čiji je cilj bila i naša zemlja”.

“Za nešto više od dvije godine u operaciji u Siriji učestvovalo je više od 48.000 naših oficira i vojnika. To su predstavnici praktično svih vojnih profesija: piloti i mornari, pripadnici specijalnih snaga i vojne policije, demineri, izviđači, vezisti, specijalilsti medicinske i logističke podrške, komandanti i vojni savjetnici”, rekao o je Putin.

“Na sirijskoj zemlji ostaju i radiće na stalnoj osnovi dvije ruske baze – na aerodromu Hmeimim i u luci Tartus. Ovo je važan faktor za zaštitu naših nacionalnih interesa, bezbjednosti Rusije na jednom od ključnih strateških pravaca”, naglasio je Putin.

 

NV

Na vrh