Putin: Oborili avion zbog trgovine naftom sa ID

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je Turska oborila ruski avion suhoj-24 kako bi zaštitila svoju trgovinu naftom sa takozvanom Islamskom državom, prenosi AFP

30. Nov 2015. | 20:51 | D.R
50723


Kako se navodi, Rusija je prikupila dodatne obavještajne podatke koji pokazuju da nafta iz postrojenja pod kontrolom Islamske države nakon toga ide u Tursku, prenosi B92.

"Imamo razloga da vjerujemo da je odluka da se obori naš avion donijeta sa željom da se zaštite linije isporuke nafte ka turskoj teritoriji, odnosno prema lukama iz kojih se ona istovaruje u tankere", rekao je Putin.

Ruski predsjednik je naglasio da se finansijska podrška teroristima u Sirji nastavlja.

“Nedavno smo imali dodatne izvještaje koji potvrđuju da se nafta sa teritorija koje kontroliše Islamska država isporučuje Turskoj u velikim količinama”, naveo je Putin.

“Ima osnova da sumnjamo da je odluka da se sruši naš avion bila motivisana željom da se zaštiti trasa isporuke nafte do luka gdje se ukrcava na tankere, a da je odbrana Turkmena bila samo izgovor”, kazao je ruski predsjednik.

Turska je 24. novembra iznad tursko-sirijske granice oborila ruski vojni avion, navodeći da je povrijedio turski vazdušni prostor, što je zvanična Moskva negirala.

Na vrh