Putin planira i aneksiju Finske

Bivši savjetnik Vladimira Putina upozorio je javnost da Rusija ima namjeru proširiti svoju teritoriju na Bjelorusiju, zemlje Baltika i Finsku

30. Mar 2014. | 19:50 | Dino Zoletić
20909

"Nakon aneksije Krima i nagomilvavanja vojne snage na granici Ukrajine, Vladimir Putin nema namjeru da se na tome i zaustavi", izjavio je jedan od njegovih bivših savjetnika.

Kako navodi Andrej Illarionov, nekadašnji glavni ekonomski savjetnik predsjednika Rusije u periodu od 2000. do 2005. godine, Putin želi povratiti historijske granice svoje domovine iz doba posljednjeg cara Nikolasa Drugog i Sovjetskog saveza.

Govoreći za švedske medije, Illarionov je upozorio da Rusija želi aneksirati Finsku, Bjelorusiju i sve zemlje na obalama Baltika.

“Putinovo stajalište je takvo da on želi vratiti i zaštititi ono što Rusiji po njegovom mišljenju i pripada", rekao je Illarionov objasnivši da to uključuje dijelove Gruzije, Ukrajine, Bjelorusiju, zemlje Baltika i Finsku.

"Zapadne zemlje nemaju odgovor na to, niti su spremne slati svoje vojne snage da spriječe Putina u njegovoj namjeri", dodao je.

Upozorava da je Putinov glavni cilj sada Finska, koja nije članica NATO saveza.

Na vrh