Putin: Razvili smo novo oružje, sada će Moskvu svi slušati

1. Mar 2018. | 18:42 | NV
putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da je Rusija razvila novu vrstu naoružanja i da će svi sada slušati šta Moskva ima da kaže, prenosi Srna.

“Prije izgradnje novog naoružanja niko nas nije slušao, sada će nas slušati”, rekao je Putin, u obraćanju Federalnoj skupštini.

On je dodao da je Rusija izgradila bespilotne aparate koji su višestruko brži od podmornica i torpeda i da je to “prosto fantastika”.

Rusija je spremna da započne serijsku proizvodnju nove superrakete “RS-28 Sarmat”, koju je NATO već prozvao “satanom 2”, a također i “voza smrti”, odnosno željezničkog raketnog sistem “Barguzin”, rekao je Putin.

“Svi naši interkontinentalni raketni kompleksi mogu da neutraliziraju proturaketnu odbranu. Čak ni napredni sistemi proturaketne odbrane nisu smetnja za ruske komplekse “Sarmat””, dodao je Putin.

On je precizirao da je “Rusija počela da pravi strateško naoružanje koje uopće ne koristi balističke putanje” i da je ono neuhvatljivo za proturaketnu odbranu.

“Niko nema takvo oružje. Kada se pojavi, naši momci će napraviti nešto novo”, dodao je on.

Rusija pravi novo oružje kao odgovor na raspoređivanje američke protivraketne odbrane na teritoriji drugih država, rekao je Putin.

On je podsjetio da je Washington istupio iz dogovora o protivraketnoj odbrani i da je Moskva protiv toga.

“U sastavu morske grupe sistema američke proturaketne odbrane ulazi pet krstarica i 30 razarača koji se nalaze u blizini ruskih granica”, rekao je Putin.

 

NV

Na vrh