Putin: Rusija i SAD pregovaraju o ključnom nuklearnom sporazumu

12. Jan 2018. | 07:59 | NV
trump-putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da Washington i Moskva pregovaraju o ključnom sporazumu o nuklearnom oružju, prenosi B92.

Putin je rekao na sastanku sa čelnicima ruskih štampanih medija da je plan SAD da opremi neke od nuklearnog sposobnih letjelica i podmornica za nošenje konvencionalnog oružja, što je izazvalo zabrinutost u Rusiji.

Američki planovi nisu u suprotnosti sa Sporazumom o smanjenju nuklearnog oružja za dvije trećine (START-II), rekao je ruski predsjednik i dodao da će Moskva pratiti situaciju kako bi se uvjerila da ne postoji šansa za povratak nuklearnih kapaciteta u budućnosti.

“Dijalog se nastavlja i nadam se da će biti pozitivan”, kazao je Putin.

Sporazum Rusije i SAD o smanjenju nuklearnog oružja zabranjuje tim zemljama da imaju više od 1.550 nuklearnih bojevih glava. Taj sporazum ističe 2021. godine, ali može da se produži.

Sa druge strane, raspoređivanje NATO snaga i raketa presretača u Rumuniji te aneksija Krima od strane Rusije mogla bi otežati dogovor, budući da takvi potezi, smatraju stručnjaci, mogu narušiti strtešku ravnotežu između dvije sile.

 

NV

Na vrh