Putin: Rusija je bila “izgubila tlo pod nogama” zbog ujedinjenja Njemačke

7. Mar 2018. | 21:44 | NV
putin

Rusija je trebalo da predvidi geopolitičke promjene u svijetu nakon ujedinjenja Nemačke, ali se pokazala nesposobnom za to, “jednostrano gubeći tlo pod nogama”. To je rekao ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu za dokumentarac “Svjetski poredak 2018.”

“Ne samo što smo doprinjeli ujedinjenju Njemačke i povukli svoje trupe, već smo povukli i snage drugih istočnoevropskih zemalja, očekujući, naravno, da će NATO prestati da postoji sa okončanjem Varšavskog ugovora ili da se, u svakom slučaju, više neće širiti, kao što nam je blagovremeno rečeno, i da će se dogoditi neke tektonske promjene u načinu na koji smo komunicirali”, rekao je Putin, prenosi Tasa.

Kako je istakao, to se na kraju nije dogodilo i “konstatovali smo da je u toku geopolitička borba pod plaštom ideoloških napetosti”.

Putin je ukazao na talas širenja NATO ka istoku na podsticaj SAD koji je kasnije uslijedio, a u tom kontekstu je naveo vazdušne napade protiv bivše Jugoslavije koji su prošli bez sankcija Vijeća sigurnosti UN, vojne operacije u Iraku i Afganistanu, kao i eskalaciju vjerskog ekstremizma u Sjevernom Kavkazu.

“To se dešavalo jedno za drugim kao grom iz vedra neba, ali je to trebalo da očekujemo. Pa ipak, blago rečeno, mi smo pokazali nesposobnost i neuspjeh da shvatimo šta će se dogoditi sa zemljom i širom svijeta nakon našeg jednostranog uzmaka”, istakao je ruski predsjednik.

On je naveo i da su tada mnogi saveznici Istočne Njemačke u zapadnom bloku dovodili u pitanje ujedinjenje sa Zapadnom Njemačkom, a sumnje su izražavane i u SAD.

“U Rusiji to nije bilo slučaj. Rusija je smatrala da, ako njemački narod želi ujedinjenje, onda bi bilo kontraproduktivno, štetno i nepravedno to spriječavati. I tako je (Rusija) u tome pomogla, prilično nesebično”, zaključio je Putin.

 

NV / Tanjug

Na vrh