Putin: Trump želi bolje odnose sa Rusijom, ali mu ne daju

10. Mar 2018. | 16:19 | NV
putin(17)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da želi da popravi odnose sa Washingtonom, a smatra da isto želi i njegov američki kolega Donald Trump, s tim što postoje “sile” koje mu to ne dozvoljavaju, prenose agencije.

“Slušajte, dajte da sjednemo mirno, pričamo i ovo rješimo. Vjerujem da aktuelni predsjednik (Trump) želi to isto, ali postoje sile koje mu ne dozvoljavaju da to uradi”, rekao je Vladimir Putin u intervjuu za NBC.

Rekao je, između ostalog, da Rusija nije obilježila SAD kao neprijatelja.

“Vi ste donijeli odluku, na nivou parlamenta, na nivou Kongresa i stavili ste Rusiju na listu svojih neprijatelja. Zašto ste to uradili? Da li smo mi uveli sankcije SAD? SAD su uvele sankcije nama”, rekao je Putin u intervjuu, prenosi Tanjug.

Trump je ranije nazvao Putina “jakim liderom”, koji je uradio odličan posao u smislu onoga što predstavlja i koga predstavlja.

Američki predsjednik je novinarima rekao da se Putin “apsolutno” nije miješao u predsjedničke izbore 2016. godine.

Uzvraćajući komplimente, Putin je Trumpa u intervjuu nazvao “biznismenom sa ogromnim iskustvom” i osobom koja brzo uči, uprkos tome što je nov u politici.

“Razumije da bi trenutne i potencijalne partnere trebalo poštovati, ukoliko se stremi ka odnosu saradnje. Međusobne optužbe i vrijeđanja ne vode nikud”, rekao je Putin, dodajući da Trumpove tweetove ne čita, niti koristi Twitter.

On se, kako kaže, izražava na drugačije načine, a Trumpa je nazvao “modernijim pojedincem” nego li je on.

 

NV

Na vrh