Putin zabrinut zbog pogoršanja demografske situacije, najavio nove mjere

28. Nov 2017. | 23:01 | NV
putin

Demografska situacija u Rusiji se ponovo pogoršava poslije teške krize zbog raspada SSSR-a, upozorio je danas njen predsjednik Vladimir Putin i četiri mjeseca pred predsjedničke izbore najavio mjere porodične politike.

“Danas se, uglavnom iz ekonomskih razloga, demografska situacija u Rusiji ponovo pogoršava”, rekao je predsjednik na sastanku o tom problemu.

“Taj trend je bio predvidiv, povezan je s posljedicama nedavne duboke demografske krize”, a pomenuo je “demografski slom iz doba Velikog domovinskog rata (1941-1945) i drugi, sredinom 1990-ih godina”.

Pošto se malo djece rodilo 1990-ih, sada je u uzrastu za rađanje manje žena čime se smanjuje natalitet, kažu demografi.

Ruski predsjednik koji je rast stanovništva postavio kao jedan od prioriteta sva svoja tri mandata, uveo je posljednjih nekoliko godina program subvencionisanja porodica radi podsticanja Rusa da imaju više djece.

Postojeće subvencije će biti produžene. Među danas najavljenim mjerama je i najava da će 144,5 milijardi rubalja (dvije milijarde eura) biti podjeljeno ženama koje rode prvo dijete, dok je novac do sada dijeljen samo za drugo, rekao je ruski predsjednik.

One će u prosjeku dobijati po 10.500 rubalja (150 eura) mjesečno tokom 18 mjeseci nakon rođenja djeteta, rekao je on.

“Moramo efikasno i dosljedno raditi u svim oblastima da bi se smanjila stopa mortaliteta, a povećala stopa nataliteta”, rekao je predsjednik.

Rusija koja ima 146,9 miliona stanovnika, izgubila je od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine više od pet miliona ljudi, jer je pogoršanje uslova života dovelo do povećanja smrtnosti i smanjenja rađanja.

Poslije oporavka posljednjih nekoliko godina, pad brojnosti stanovništva je izgleda ponovo počeo. Po podacima Agencije za statistiku, Rusija je izgubila 106.200 stanovnika od januara do oktobra 2017. godine. Suprotno tome, u istom periodu 2016. broj stanovnika Rusija je bio porastao za 18.200.

 

NV / Beta

Na vrh