Qatar Airways utrostručio zaradu

12. Jul 2016. | 08:32 | O.H.
Qatar Airways

Sve niže cijene pogonskih goriva kao i smanjenje troškova poslovanja osnovni su razlozi zbog kojih je katarski državni avioprevoznik Qatar Airways ostvario rekordnu zaradu u minuloj fiskalnoj godini. Naime, kako su u ponedjeljak saopštili predstavnici Qatar Airwaysa u 2015 i 2016 zaključno sa 31. martom ovaj avioprevoznik ostvario je neto zaradu u iznosu od rekordnih 442 miliona dolara što je imajući u vidu isti period prošle godine (102 miliona dolara) rast za nevjerovatniih 335 procenata.

Menadžer broj jedan ove kompanije Aqbar Al-Bakir u zvaničnom saopćenju navodi da je ovo najbolji poslovni rezultat u historiji Qatar Airwaysa koji u svojoj eskadrili putničkih letjelica broji 186 savremenih aviona.

Qatar Airways održava redovne linije prema 150 destinacija u 75 zemalja svijeta. Samo prošle godine uveli su novih osamnaest, a naredne godine planiraju uvesti novih sedamnaest redovnih letova prema novim destinacijama.

Qatar Airways ima i preko 15 procenata svog učešća u vlasničkoj strukturi British Airwaysa i kako navode iz uprave aviokompanije ove zaljevske zemlje, taj udio planiraju dalje povećavati.

Na vrh