Radnici BH Telecoma prijete štrajkom: Opstrukcije Kolektivnog ugovora su uvod u prodaju kompanije

26. Jan 2018. | 14:41 | NV
bh telecom sindikat

Sindikat radnika BH Telecoma održao je konferenciju za novinare na kojoj su Vladi FBiH dali rok od 15 dana za nastavak pregovora o potpisivanju Kolektivnog ugovora za telekomunikacijski sektor. Ukoliko do toga ne dođe, najavili su proteste.

Sindikat BH Telecoma i HT Eroneta broji oko 5.000 članova.

Predsjednik Sindikata BH Telecoma Fikret Alić rekao je da od Vlade FBiH traži da najkasnije do 10. februara imenuje drugog šefa pregovaračkog tima Vlade FBiH umjesto dosadašnjeg Zlatka Hurtića i zakaže nastavak pregovora za zaključivanje Kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija.

“Insistiramo da predsjednik Vlade FBiH bude iz reda držanih službenika rede ministara ili zamjenika resornog ili srodnog ministarstva, a nikako savjetnik na platnom spisku strane ambasade ili međunarodnih organizacija”, rekao je Alić. Dodao je da ukoliko se Vlada FBiH ne oglasi blagovremeno pa zahtjevu Sindikata, Alić je rekao da će Sindikat BH Telecoma pokrenuti štrajk u toj kompaniji, kao i protest pred Vladom.

Savjetnik federalnog premijera Fadila Novalića izjavio je da Vlada ne razmišlja o prodaji BH Telecoma u ovom mandatu, iako je njegov osobni stav, kako je rekao, da u BH Telecom treba uvesti novog vlasnika.

“Mislim da smo to trebali davno uraditi”, rekao je Zlatko Hurtić u emisiji Pošteno na Federalnoj TV početkom sedmice. “Ali, to mislim lično”, dodao je.

Iz Sindikata smatraju da Vlada priprema teren kako bi u pogodnom trenutku “BH Telecom ponudili probranom kupcu”. Sam premijer Novalić im je, tvrde, prošle godine priznao da su dionice BH Telecoma prodavali u Engleskoj, ali da navodno nije bilo zainteresiranih kupaca.

Takvu namjeru Vlade Sindikat čita i iz činjenice da Vlada s ovim sindikatom odbija potpisati Kolektivni ugovor već pune dvije godine, “što je očit primjer kršenja Zakona o radu i diskriminacije jednog dijela radnika u javnom sektoru.”

Iz Sindikata traže da u Kolektivnom ugovoru budu zaštićena prava radnika na način da eventualni budući vlasnik BH Telecoma radnike koje proglasi tehnološkim viškom korektno obešteti kroz otpremninu, a naročito starije radnike koji bi teško ili nikako mogli naći novi posao. Iz Vlade ne žele prihvatiti takve zahtjeve Sindikata.

“Ukoliko se Uprava BH Telecoma, usljed pritisaka Vlade FBiH, odluči da umanji ili pokuša umanjiti  bilo koje materijalno ili nematerijalno pravo kroz izmjene Pravilnika o radu, prije zaključenja Kolektivnog ugovora, Sindikat BH Telecoma će pokrenuti štrajk i proteste odmah, ne čekajući reakciju Vlade”, rekao je Alić, piše Agencija Patria.

 

NV / NAP

Na vrh